Sistemele de comunicatii radio

Trimis la data: 2013-09-24 Materia: Jurnalism Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asigurarea interoperabilitatii echipamentelor radio multicanal in gamele undelor scurte (HF), ultrascurte (VHF), si de foarte inalta frecventa (UHF) trebuie sa se bazeze pe standarde tehnice ale NATO (STANAG 4203, 4204, 4205) .Echipamentele radio multicanal din gama undelor scurte trebuie sa dispuna de urmatoarele caracteristici de interoperabilitate (STANAG 4203):Banda de frecventa intre 1,5 si 30 MHz, acordabile pe frecvente multiple de 100 Hz, incepand de la 1,5 MHz, iar pentru echipamentele apartinand marinei militare este de dorit ca acordul sa se faca din 10 in 10 Hz;

Protocoalele de stabilire automata a legaturii - ALE (Automatic Link Estabilishment) - au fost proiectate tinand seama de procedurile utilizate de operatorii umani din sistemele clasice. La inceputul anilor `80, schemele ALE nu erau compatibile. Ele nu foloseau aceleasi protocoale, modem-uri sau aceleasi coduri de transmisie.

O prima propunere de standardizare s-a realizat in septembrie 1986, concretizandu-se intr-un standard federal american - FED-STD-1045, ulterior adoptat de comunitatea militara americana si internationala prin standardul MIL-STD-188-141 (A) [5]. Prin aparitia standardului federal FED-1052, adoptat de structurile militare, prin introducerea ca anexa la standardul MIL-STD-188-141 A (1998), a fost rezolvata si problema protocoalelor de transfer date.

In momentul in care comunitatea militara a inceput sa dezvolte a treia generatie de standarde pentru automatizarea sistemelor radio HF, numite si ALE 3G, standardul MIL-STD-188-141A a devenit ALE 2G. In 2001, se definitiveaza procesul de standardizare al celei de-a treia generatii ALE. El se concretizeaza in standardul militar NATO, STANAG 4538.

Noile tehnici incorporate in 3G-ALE care au condus la aceasta imbunatatire a performantei sunt urmatoarele:
Forme de unda PSK cascada;
Scanarea sincronizata a canalelor de apelare;
Partitionarea statiilor in grupuri temporizate;
Operatia de trunchiere (de exemplu existenta canalelor separate de trafic si apelare);

Accesarea canalelor utilizand prioritatile de apelare;
Acces multiplu cu detectarea purtatoarei pentru evitarea coliziunilor (CSMA/CA) in cazul procedurilor de accesare a canalului.
Nivelurile de interoperabilitate necesar a fi atinse de un sistem radio sunt comprehensiv prezentate de Harrison [6] intr-o reprezentare schematica denumita "scara spre Rai" (fig. 4.1). Din aceasta figura se observa cum cresterea capabilitatii tehnice si respectiv a gradului de interoperabilitate a sistemelor radio HF se poate obtine prin adaugarea unor caracteristici din in ce mai complexe, dar standardizate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.