Sistemele institutionale regionale de consacrare si protectie a drepturilor omului

Trimis la data: 2013-01-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cladoveanu1987 Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Exista trei sisteme institutionale de consacrare si protectie a drepturilor omului la nivel regional: sistemul regional european, sistemul regional inter-american si sistemul regional african.
Sistemele regionale de protectie a drepturilor omului sunt mai eficiente, in general, decat sistemul universal.

1.Sistemul european

Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului la nivel regional european este primul sistem international de protectie al drepturilor omului care a aparut, originile sale aflandu-se in deceniile 5 si 6 ale secolului 20, fiind considerat cel mai eficient sistem, el bazandu-se, in principal, pe Uniunea Europeana, Consiliul Europei si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa .

Consiliului Europei
Consiliul Europei este principala organizatie internationala interguvernamentala la nivel regional european care are, ca atributie principala, consacrarea si apararea drepturilor omului.
Tratatul constitutiv al acestei organizatii internationale este Statului Consiliului Europei care prevede, in art. 8, sanctiuni pentru incalcarea in mod grav a obligatiilor de membru prevazute in art. 3. Aceste sanctiuni sunt: suspendarea drepturilor de reprezentare; cererea facuta de Comitetul Ministrilor de a se retrage din Consiliul Europei; incetarea calitatii de membru al Consiliului Europei, prin decizia Comitetului Ministrilor .

In materia drepturilor omului, distingem: organe care au, in cadrul competentelor lor generale, si atributii in acest domeniu si organe specializate in materia drepturilor omului.Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (O.S.C.E.) este o organizatie internationala la nivel regional european, creata in mod evolutiv si avand trasaturi speciale .

Originea ei se afla in Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (C.S.C.E.). o conferinta diplomatica internationala la nivel regional european, tinuta la Helsinki in anul 1975, cu participarea a 35 de state, iar finalul acestei evolutii are loc in anul 1994 si este reprezentat de transformarea intr-o organizatie internationala, O.S.C.E., in urma Reuniunii la varf de la Budapesta.

Domeniul de actiune al O.S.C.E. este extrem de larg, cooperarea si securitatea in Europa, care includ o importanta dimensiune privind drepturile omului. in materia drepturilor omului insa, accentul este pus pe dimensiunea afirmativa, de consacrare a drepturilor omului, iar nu pe dimensiunea de garantare si aparare concreta a drepturilor omului (desi aceasta a doua dimensiune nu este total absenta).

Au competente in domeniul drepturilor omului atat organele cu atributii generale ale O.S.C.E., cat si organe specializate in materie.Organe care nu au competente exclusive in materia drepturilor omului
Organele O.S.C.E. care nu au competente exclusive in materia drepturilor omului, dar care intervin in acest domeniu, sunt: Reuniunile sefilor de stat sau de guvern; Consiliul; Comitetul inaltilor Functionari.

Reuniunile la varf sunt organizate periodic, la ele participand sefii de stat sau de guvern din statele membre. In cadrul acestor reuniuni la varf, sunt adoptate acte internationale politice si juridice, cu valoare de soft law, care consacra drepturile omului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.