Sistemul Solar

Trimis la data: 2003-02-04
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 5135
Autor: Tatiana m.
Dimensiune: 91kb
Voturi: 438
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
SISTEMUL SOLAR s-a format acum, aproximativ 4 miliarde de ani si consta in SOARE, cele noua planete care se invart in jurul lui si satelitii lor. Aceste planete sunt: MERCUR, VENUS, PAMANT, MARTE, JUPITER, SATURN, URANUS, NEPTUN, si PLUTO. Sistemul solar s-a format, probabi, dintr-un nor de gaze si praf care s-a desprins dintr-un nor mai mare. Fortele gravitationale au facut ca norul sa se invarteasca si sa se contracte.
Centrul, devenind foarte compact, dens (I extrem de fierbinte, a format SOARELE. Celelalte materiale au format un disc, care (ngr(m(dindu-se, au format corpuri. In urma ciocnirii corpurilor (I r(cirii lor s-au format planetele.

SOARELE SOARELE este o mas( gazoas(, de m(rime medie care are c(ldur( (I lumin( proprie, (I care con(ine 99.9% din toat( materia din sistemul solar. Toate planetele, inclusiv PAMANTUL, fac o mi(care de revolu(ie (n jurul SOARELUI. Cu toate c( mai pu(in de jum(tate din a miliarda parte din energia SOARELUI ajunge pe PAMANT (n fiecare secund(, este deajuns s( sus(in( via(a. Petele solare, care apar pe suprafa(a SOARELUI ca ni(te pete negre, sunt regiuni mai reci de pe SOARE. Explozile solare - erup(ii de gaz (I particule asociate cu petele solare – pot distruge comunica(iile (I sistemul electric de pe PAMANT. V(ntul solar, un (uvoi de particule electrizate, str(bate tot sistemul solar, cauz(nd AURORA BOREALA.

MERCUR MERCUR este cea mai apropiat( planet( de SOARE. De pe suprafa(a uscat( a planetei, SOARELE apare de doua ori mai mare ca de pe PAMANT. Temperaturile de pe suprafa(a planetei, care variaz( cel mai mult din sistemul solar, pot ajunge amiaza la 427 de grade Celsius (I pot sc(dea noaptea p(n( la –184 grade Celsius. Suprafa(a lui MERCUR este acoperit( de cratere, provenite din bombardamentele cu meteori(I (I comete. MERCUR pare a fi f(cut( (n majoritate din fier. Din cauza miezului de fier, planeta are c(mp gravita(ional, dar este prea mic (I prea slab pentru a sustine mai mult de o sub(ire atmosfer( de vapori de sodiu (I heliu.

VENUS VENUS este a II-a planet( de la SOARE. Cu toate c( distan(a p(n( la SOARE este de dou( ori mai mare fa(( de cea a lui MERCUR, VENUS este cea mai cald( planet( din sistemul solar. O atmosfer( sub(ire (I noroas( format( din dioxid de carbon, re(ine c(lduta solar( (I (nv(luie planeta cu un strat de acid sulfuric cauzat de erup(iile vulcanice. Suprafa(a planetei este format( din c(mpii (ntinse (i regiuni muntoase modelate de vulcani (I de r(urile de lav(. Se crede c( vulcanii continu( s( erup(. Deoarece cantitatea dioxidului de sulf variaz(, s-au depistat regiunile calde de pe planet(.

PAMANTUL Este a III-a planet( de la SOARE. Datorit( distan(ei la care se afl( de SOARE, prezen(a unei atmosfere protectoare (I a unui amestec corect de substan(e organice, PAMANTUL este singura planet( din sistemul solar care poate sus(ine via(a. Este deasemenea singura planet( pe care o substan(( (ca apa) exist( (n stare gazoas(, lichid( (I solid(. PAMANTUL este extrem de dinamic a c(rui scoar(( se recicleaz( constant, datorit( mi(c(rii continue a platfornelor.

MARTE Este a IV-a planet( de la SOARE av(nd ca dimensiune jum(tate din m(rimea PAMANTULUI. Deasemenea este (nclinat( pe o ax( care are ca rezultat existen(a anotimpurilor. Aceste anotimpuri schimboare creaz( pe planet( v(nturi care ating 161 k/h (I care cauzeaz( puternice furtuni de praf. MARTE are 2 sateli(I care sunt probabil asteroizi captura(i. Emisfera sudic( a planetei este o suprafa(( stabil( cu multe cratere. Si totu(I, pe emisfera nordic( se observ( r(uri (ntinse de lav( (I vulcani gigantici considera(I ca fiind cei mai mari din sistemul solar. O uria(( deschidere, numit( Valles Marineris, este de cinci ori mai lung( (I de dou( ori mai lat( fa(( de Alpi. Nenumate canale ramificate str(bat c(mpiile care sunt str(nse (n apropierea Ecuatorului. Aceste canale se aseam(n( sistemului de r(uri g(sit pe PAMANT (I s-ar fi putut forma c(nd condi(ile de pe MARTE erau foarte diferite de cele de ast(zi.

JUPITER A V-a planet( de la SOARE, JUPITER este cea mai mare planet( din sistemul solar. Suprafa(a lui JUPITER este de dou( ori mai mare dec(t suprafa(a total( a celorlalte planete laolalt(. Inconjurat de 16 sateli(I, JUPITER seam(n( cu un sistem solar (n miniatur(. La fel ca o stea, este compus (n majoritate din gaze (I ((I genereaz( propria-I c(ldur(. Oamenii de (tiin(( speculeaz( c( dac( JUPITER ar avea de 70 sau de 100 de ori mai mult( materie, ar fi o stea. Atnosfera planetei este f(cut( din benzi mi(c(toare, de gaze. Dominanta “MAREA PATA ROSIE”, av(nd diametrul de trei ori mai mare fa(( de cel al PAMANTULUI, este o furtun( uria(( care a existat cel pu(in de c(nd telescoapele observ( JUPITERUL. O rota(ie foarte rapid( - odat( la 10 ore - d( lui JUPITER cele mai scurte zile din sistemul solar (I ajut( la formarea unui puternic c(mp magnetic care este de nenum(rate ori mai mare fa(( de cel al PAMANTULUI. Noaptea pe JUPITER este departe de a fi (ntunecoas(: cerul este luminat de cei 16 sateli(I, o auror( str(lucitoare cauzat( de c(mpul magnetic (I str(lucirea fulgerelor gigantice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.