Sistemul bancar al SUA

Trimis la data: 2006-10-03 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3435
Autor: Sabina ciubuc Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În prezent sistemul bancar american are o structură primordială, având la vârf sistemul federal de rezervă şi organismele federale. Federal Reserve System este alcătuit din 12 bănci federale corespunzătoare celor 12 districte şi este condus de Consiliul Guvernatorilor, alcătuit din 7 persoane numite de preşedinte, pe o durată de 14 ani.

Funcţiile celor 12 bănci federale sunt:
- emisiunea monetară în district (în realitate bancnotele circulând pe întregul teritoriu federal).
- creditarea băncilor comerciale: compensarea cecurilor şi a altor titluri de credit ale băncilor membre – fixarea ratei scontului.
- operaţiuni de open market.

Specificul sistemului bancar american se exprimă şi în opţiunea băncilor între două tipuri de statut National Bank sau State Bank (bancă federală sau bancă într-un stat anumit) completată cu regimul „one state banking” constând în separarea activităţii bancare comerciale de cele financiare. Ca urmare a acestor factori specifici se disting 4 categorii de instituţii bancare:

1. Băncile Comerciale – au ca funcţie principală primirea depozitelor de fonduri, private sau publice, la vedere sau la termen.
2. Băncile de Investiţii - operează cu fonduri împrumutate de la băncile comerciale asigurând cumpărarea şi plasamentul titlurilor emise de societăţi comerciale şi prestează servicii în domeniul restructurărilor şi fuziunilor, gestionează portofolii de titluri, jucând un rol important în dinamizarea economiei.
3. Băncile americane situate în străinătate cu avantajul de efectua operaţiuni care nu le sunt permise pe teritoriul american.
4. Băncile străine – sunt în proporţie de cca. 50% japoneze, cca.10% britanice şi 30% europene. Aceste bănci provoacă îngrijorarea sistemului bancar autohton atât datorită atragerii unei părţi a clientelei americane de origine asiatică cât şi datorită achiziţionării de către băncile străine a unor bănci americane.

Imposibilitatea implantării în afara statului – de origine şi compartimentarea strictă între băncile comerciale şi băncile de investiţii au acţionat în detrimentul sistemului bancar şi în avantajul întreprinderilor financiare nebancare. Reglementarea are mai de grabă băncile decât operaţiunile bancare. Există numeroase aşa-zisele near banks („aproape bănci”), care nefiind supuse reglementărilor bancare, concurează direct băncile pe propriul lor teren. De exemplu, cartelele de credit ale unor instituţii specializate (American Express) sau ale unor reţele de magazine (Sears Roebuck & Co) sunt mai numeroase decât cele ale băncilor (400 de milioane faţă de 100 de milioane în cadrul băncilor).

Băncile comerciale se întăresc pentru a face faţă concurenţei, dar sistemul bancar american nu are puterea dolarului şi a industriei americane. Structura sistemului bancar al SUA este alcatuit din:
- Banci nationale si banci ai stetelor
- Banci member ale Sistemului Federal de Rezerve si banci nemembre ale SFR
- Banci fara filiale si banci cu subdiviziuni
- Filialele straine si diviziuni ale bancilor americane
- Holdingurile americane

Pentru a activa pe piata in calitate de banca este necesar de a primi licenta (Carter) de la organele legislative.

Sistemul bancar a SUA se supune a doua putere majore:
1. Guvernul Federal
2. Puterii locale
Bancile nationale primesc licenta de la Guvernul SUA, iar banci ale statelor primesc licenta de la puterea locala din statul dat. Bancile SUA au dreptul sa-si deschida filiale numai in districtul unde si-au primit licenta.Bancile americane pot fi clasificate conform criteriului asigurarii depozitelor:

- banci cu depozite asigurate in Corporatia Federala de Asigurare Depozitelor (practice toate bancile comerciale)
- bancile neasigurate
Bancile nationale sunt obligate sa se asigure, dar cele din districte – la dorinta.
Un alt criteriu de clasificare ar fi:
- banci cu filiale si subdiviziuni.
- Banci fara filiale(cea mai raspindita forma care cuprinde 1/3 din sistemul bancar al SUA).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.