Sistemul cheltuielilor

Trimis la data: 2010-07-08
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 33
Autor: Anastasia Ionescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cheltuielile publice concretizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, si anume aceea a repartizarii resurselor financiare publice pe diverse destinatii. Utilizarea propriu-zisa a acestor resurse, pentru infaptuirea 828f55i obiectivelor cuprinse in programele guvernamentale privind activitatea sociala, economica si de alta natura, se reflecta in cheltuieli publice.Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia.
Prin cheltuielile publice, statul acopera necesitatile publice de bunuri si servicii considerate prioritare in fiecare perioada, in concordanta cu obiectivele ce se finanteaza de catre Guvern si care se regasesc atat in sfera nemateriala, cat si in sfera productiei materiale. Indeplinirea functiilor - interna si externa - de catre statele contemporane se realizeaza printr-un sistem complex de organe si institutii, pentru care si prin care se fac cheltuieli cu multiple destinatii.

Cheltuielile publice se materializeaza in plati efectuate de stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului: servicii publice generale, actiuni social-culturale, intretinerea armatei si a intregii activitati desfasurate in domeniul militar, actiuni economice etc.

In conditiile trecerii la economia de piata, in tara noastra, s-au produs modificari importante in ceea ce priveste continutul si structura cheltuielilor publice, statul indreptandu-si in mai mica masura fondurile sale pentru finantarea actiunilor economice. Dezvoltarea economica in aceasta perioada, se realizeaza mai mult pe seama fondurilor alocate de agentii economici din sectorul public si privat. Din bugetul statului se asigura numai completarea resurselor financiare ale sectoarelor primare:energie, geologie, mine, petrol si gaze.

Continutul economic al cheltuielilor publice se afla in stransa legatura cu destinatia lor, unele exprimand un consum definitiv de produs intern brut, in timp ce altele se materializeaza in bunuri de folosinta indelungata sub forma de echipamente de investitii, constructii de drumuri, poduri, aeroporturi, cladiri, aparatura, reprezentand o avansare de produs intern brut.

Complexitatea functiilor statului contemporan, cresterea rolului interventionist al acestuia in economie influenteaza legatura tot mai stransa dintre cheltuielile publice si viata economica a fiecarui stat.
In prezent, cheltuielile publice sunt extrem de diversificate. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a mijloacelor economice si sociale, pentru asigurarea remunerarii serviciilor si prestatiilor de care au nevoie colectivitatile publice pentru a functiona, altele influenteaza direct mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru a-l ameliora.

Cheltuielile publice, fiind folosite din ce in ce mai mult ca instrumente de interventie, trebuie analizate nu numai prin prisma domeniului in care sunt efectuate, ci si din punctul de vedere al influentei pe care o pot avea asupra procesului general al reproductiei sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.