Sistemul cheltuielilor publice

Trimis la data: 2015-03-19 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Ana_T Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In procesul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, statul asigura acoperirea necesitatilor publice generale. Pentru aceasta statul are nevoie de importante resurse banesti care se mobilizeaza prin intermediul relatiilor financiare. Folosirea resurselor banesti astfel mobilizate are loc prin intermediul cheltuielilor publice.
In opinia savantului roman Iu. Vacarel, Cheltuielile publice (CP) exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia.

CP se materializeaza in plati, efectuate de catre stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului.Continutul economic al CP se afla in stransa legatura cu destinatia lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de PIB, reprezentand valoarea platilor pe care le efectueaza institutiile publice in formele specifice ale cheltuielilor curente, iar alte CP exprima o avansare de PIB, reprezentand participarea statului la finantarea formarii brute ce capital, atat in sfera productie materiale, cat si in sfera nemateriala.

In prezent CP sunt extrem de diversificate. Influenta economica a CP variaza in timp. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona. Altele influenteaza indirect mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru al ameliora (distribuirea veniturilor suplimentare, sporirea comenzilor publice sau cresterea investitiilor).

Cheltuielile publice, in opinia savantului Iu. Vacarel, se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate in sectorul public prin intermediul institutiilor publice (aparatul de stat, institutii social-culturale, armata, intreprinderi autonome), care se acopera fie de la bugetul statului (central sau local), fie din bugetele proprii, pe seama veniturilor obtinute.

Cheltuielile bugetare se refera numai la acele cheltuieli care se acopera de la bugetul administratiei de stat, din bugetele locale sau din bugetul asigurarilor sociale de stat si fondurilor de asigurari obligatorii de asistenta medicala.
Deci, cheltuielile bugetare au o sfera mai restransa decat cheltuielile publice in cadrul carora sunt cuprinse. Distinctiile efectuate intre aceste categorii de cheltuieli vizeaza:
Modul de efectuare a acestor cheltuieli:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.