Sistemul circulator

Trimis la data: 2006-12-07 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 3355
Autor: Stefania Tudor Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sangele este un tesut lichid conjunctiv de culoare rosie cu miros caracteristic si cu gust putin sarat.Mediul intern il constituie lichidul interstitial,limfa si sangele.Limfa este formata tot din sange atunci cand o parte din globulele albe trec in lichidul interstitial acolo fiind preluat de capilarele limfatice si fiind transformata in limfa.

Plasma este constituita din 90%apa si 10% substanta uscata din care 9%sunt substante organice (proteine,lipide,glucide,diferite combinatii complexe ale acestora si produsi intermediari si finali de metabolism) si 1% sunt substante anorganice(cloruri,sulfati,bicarbonat de sodiu,K,Ca,Mg,Fe etc.) si cantitati minime din anumite substante organice de importanta fiziologica minima. Aceasta este principala componenta a sangelui(55-60%).A doua componenta a sangelui o reprezinta elementele figurate ale sangelui.Acestea sunt :

Eritrocitele sunt celule anucleate avand din profil forma unui disc biconcave cu diametrul de 7,2-7,5µ ce asigura cea mai mare suprafata pentru volumul sau favorizand schimburile gazoase . Numarul eritrocitelor in sangele uman este de aproximativ 5000000 milioane /mm cub la barbat si 4,5 milioane/mm cub la femeie iar suprafata totala a eritrocitelor circulante este de aproximativ 3000 m patrati de 1500 de ori mai amre decat intreaga suprafata a corpului.hemoglobina(hb) din eritrocite are roluri multiple ,cel mai important fiind cel de transport a oxigenului si de participant la transportul dioxidului de carbon .Hb impreuna cu oxigenul inspirit din aer formeaza o substanta instabila numita oxihemoglobina.ajuns la tesuturi oxihemoglobina se desface iar oxigenul este luat de celule unde este utilizat la oxidarea nutrimentelor ,cu eliberare de energie.

In urma oxidarii rezulta bioxidul de carbon care formeaza impreuna cu hb o substanta instabila numita carbohemoglobina.Hb impreuna cu drogurile formeaza o substanta stabila numita methemoglobina.F ormarea eritrocitelor se numeste eritropoieaza care are loc la adult im maduva hematogena din tesut osos spongios.eritrocitele traiesc aproximativ 120 zile apoi sunt distruse in in splina(cimitirul globulelor rosii) sau in ficat.Aceasta se realizeaza prin hemoliza.anemia este consecinta dezechilibrului dintre eritropoieza si hemoliza fie prin diminuarea eritropoiezei fie prin intensificarea hemolizei.

Leucocitele sunt celule nucleate ,mobile,cu rol deosebit in procesele de aparare impotriva agentilor patogeni biologici ,producere de anticorpi si distrugerea toxinelor de origine microbiana.Numarul leucocitelor este de 4000-8000/mm cub.La ajungerea la 100000/mm cub de leucocite =leucemie.pe baza formei,structurii si rolurilor lor fiziologice leucocitele sunt de mai multe tipuri si anume
polinucleate:
-neutrofile
-acidofile
-bazofile

mononucleate
-limfocite
-monocite

Limfocitele in contact cu antigene prin care unele dintre ele se transforma in anticorpi raspanditi la tesuturile organismului
Trombocitele sunt cele mai mici avand diametrulde2-4µ sunt lipsite de nucleu si au citoplasma granulatii mici.

Sunt formate din maduva hematogena prin fragmentarea unor celule numite megacariote Trombocitele se gasesc in sange de aproximativ 300000/mm cub si au o supravietuire de aproximativ o saptamana dupa care sunt distruse in special de catre splina..Aceste trombocite zu importanta fiziologica deoarece adera la vasule lezate si prin materialele continute participa la coagulare.

Procedeul prin care leucocitele trec prin peretii vaselor sangvine la locul invadat de microbe se numeste diapedeza. Procedeul prin care leucocitele se hranesc cu microbii se numeste fagogitoza. Limfa se varsa tot in sange in ramificatile venei superioare ce aduc sangele de la membrele superioare.circula prin vase limfatice de l;a periferie spre centru prin vasele limfatice(canalul toracic,marea vena limfatica,canalul limfatic drept).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.