Sistemul circulator

Trimis la data: 2014-02-27
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O1.Avand la dispozitie poza cu sistemul circulator, elevii sa recunoasca cel putin 3 caracteristici ale fiecarei componente(inima:organ musculos, cavitar, tetracameral; arterele:vase elastice, transporta sangele de la inima spre organe, peretele este alcatuit din 3 tunici; venele: transporta sange de la organe la inima, vene mari sunt venele cave, peretele este format din 3 tunici), marcand grafic elementele pe ilustratii.
Miocardul, muschiul inimii, este mai gros in ventricule decat in atrii si este format din fibre musculare cardiace, orientate circular in peretele atriilor si din fibre oblic-spiralate in ventricule. Miocardul atrial este neted pe fata interna, iar cel ventricular prezinta muschi de care se prind prin cordaje valvele atrio-ventriculare.
Tesutul muscular cardiac striat este alcatuit din fibre musculare cardiace legate longitudinal si lateral de fibrele vecine. La microscopul electronic se pot observa limitele de separatie dintre membranele a doua celule miocardice, care apar sub forma unor benzi, denumite discuri intercalare.

Capilarele sunt vase fine (de 50 de ori mai subtiri decat firul de par) la nivelul carora se realizeaza schimbul nutritiv dintre sange si celule. Forma si dimensiunile capilarelor difera de la un tesut la altul iar numarul lor este cu atat mai mare cu cat activitatea matabolica a tesutului este mai intensa. Numarul capilarelor in miocard este dublu fata de al muschiului striat. Peretele capilarelor este format dintr-un singur strat de celule turtite.M8 - Venele aduc sangele la inima (in cele doua atrii) din toate organele corpului.

Capilarele unindu-se formeaza vene mici, venule, care conflueaza formand vene mijlocii, iar in final formeaza vene mari (vena cava superioara si vena cava inferioara) ce se deschid in atrii. De la plamani sangele oxigenat este adus la inima prin patru vene pulmonare (cate doua de la fiecare plaman) ce se deschid separate in atriul stang.

In atriul drept, aducand sange incarcat cu CO2, se deschid venele inimii, vena cava superioara si vena cava inferioara.
Atriile, pline cu sangele adus din corp prin venele cave si de la plamani prin venele pulmonare se contracta _ sistola atriala. Valvele atrioventriculare se deschid si sangele trece in cele doua ventricule, iar atriile intra in diastola.

Ventriculele, pline cu sangele adus din corp, intra in contractie _ sistola ventriculara. Valvulele atrioventriculare inchid orificiile de comunicare dintre atrii si ventricule, impiedicand reintoarcerea sangelui in atrii. Sangele din ventricule, aflat sub presiune inched valvulele de la baza arterelor si trece in aorta si artera pulmonara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.