Sistemul de management al securitatii si sanatatii ocupationale

Trimis la data: 2014-01-23
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 0
Autor: Pop ioan
Dimensiune: 590kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin prisma sistemului de management, legislatia SSM (securitate si sanatate in munca, ulterior - 2004, SSO - securitate si sanatate ocupationala) trebuie sa realizeze o buna securitate, o buna sanatate si in final, o buna afacere. Prin esenta sa, legislatia SSO are un caracter preventiv, menirea ei fiind preintampinarea producerii accidentelor de munca si/sau a imbolnavirilor profesionale. Reglementarile legale in domeniu sunt astfel stabilite incat sa apere viata, sanatatea si integritatea corporala ale celor care participa la procesul de productie.
Costurile prevenirii accidentelor si bolilor implica: costuri cu realizarea masurilor tehnice de protectie a muncii (mijloacele de productie si mediul de munca); costuri cu realizarea masurilor organizatorice de protectie a muncii (referitoare la executant si sarcina de munca); costuri cu realizarea masurilor igienico-sanitare; cheltuieli catre bugetul asigurarilor sociale de stat; tipul conditiilor de munca; fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

In general, dictionarele stabilesc: MANAGEMENT s.n. Activitatea si arta de a conduce. 2. Ansamblul activitatilor de organizare, de conducere si de gestiune a intreprinderilor. 3. stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei intreprinderi. [Pr.: me-nigi-ment] - Cuv. engl. Figura 2 prezinta, sintetic, esenta activitatii de management.
Notiunea de sistem de management al SSO este intrata recent in legislatia romaneasca in domeniu, dar se bucura de o experienta de peste 10 ani in tari dezvoltate cum sunt Marea Britanie, Germania, Australia, Japonia etc.

Pe plan international exista o bogata literatura de specialitate in acest domeniu (carti, brosuri, ghiduri de implementare, ghiduri de buna practica si chiar site-uri internet).Experienta a aratat ca implementarea si mentinerea corecta a unui sistem de management al SSO aduce numeroase beneficii atat angajatorului cat si angajatilor. Astfel, intr-un raport al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate realizat in urma unui studiu privind utilizarea sistemelor de management al SSO care a vizat 11

intreprinderi din tari ale Uniunii Europene se arata ca implementarea acestor sisteme a avut efecte pozitive in toate cazurile prezentate, concretizate prin reducerea numarului de accidente si imbolnaviri profesionale. De asemenea, raportul subliniaza existenta unui consens general asupra faptului ca strategiile inovatoare de management sunt superioare abordarilor traditionale si ca acestea au prezentat o serie de avantaje importante printre care:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.