Sistemul de operare al unui PC

Trimis la data: 2006-12-14 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 5564
Autor: Anonim Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un sistem de operare constã într-un ansamblu de proceduri manuale şi module de programe de sistem, care administreazã resursele sistemului de calcul, asigurã utilizarea eficientã în comun a acestor resurse şi oferã utilizatorului o interfaţã cât mai comodã pentru utilizarea sistemului de calcul.

Se poate aprecia cã un sistem de operare acţioneazã ca o interfaţã între componenta hardware a unui sistem de calcul şi utilizator sau programele de aplicaţie.

Funcţiile sistemului de operare

Pentru a îndeplini rolul de interfaţã între hardware şi utilizatori, un sistem de operare trebuie sã fie capabil îndeplineascã urmãtoarele funcţii:
1.Oferirea posibilitãţii de lansare în execuţie a programelor de aplicaţie. In acest sens, sistemul de operare trebuie sã dispunã de:
- un editor de texte
- un translator
- un editor de legãturi

2.Alocarea resurselor necesare executãrii programelor, se realizeazã prin identificarea: programelor ce se executã, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice şi a cerinţelor privind protecţia datelor.

3.Facilitãţi pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogarea şi întreţinerea bibliotecilor, prin programele utilitare disponibile.

4.Planificarea execuţiei lucrãrilor dupã anumite criterii, pentru utilizarea eficientã a unitaţii centrale de prelucrare.

5.Asistarea execuţiei programelor prin comunicaţia sistem calcul-utilizator, atât la nivel hardware, cât şi la nivel software.

Componentele sistemului de operare

Majoritatea sistemelor de operare, pentru a rãspunde rolului de interfaţã hardware – utilizatorii, sunt organizare pe douã niveluri:
- nivelul fizic, care este mai apropiat pe partea hardware a sistemului de calcul, interferând cu aceasta prin intermediul unui sistem de înteruperi.
- nivelul logic, care este mai apropiat de utilizator, interferând cu acesta prin intermediul unor comenzi, limbaje de programare, utilitare, etc.

Potrivit acestor douã niveluri, sistemele de operare cuprind în principal douã categorii de programe:
- programe de control şi comandã, cu rolul de coordonare şi control a tuturor funcţiilor sistemelor de operare , cum ar fi: procese de intrare-ieşire, execuţia întreruperilor, comunicaţia hardware-utilizator;
- programe de servicii(prelucrãri), care sunt executate sub supravegherea programelor de comandã şi control, fiind utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicaţie.

Dezvoltãri ale sistemelor de operare

Primele sisteme de operare realizau prelucrarea pe loturi de programe. Comunicarea operaţiilor ce urmau sã se realizeze se fãcea prin intermediul unui limbaj de comandã care permitea interpretarea instrucţiunilor adresate sistemului, precum şi tratarea situaţiilor de eroare. Sistemele de acest tip funcţionau în regim de monoprogramare.

UCP(unitatea centralã de prelucrare) poate executa numai o instrucţiune într-o anumitã cuantã de timp şi nu poate opera decât cu date ce se gãsesc în memoria internã; dacã dispozitivele periferice de intrare sunt lente în furnizarea datelor sau programelor cãtre memoria internã, UCP trebuie sã aştepte transferul datelor/programelor în memoria internã de a începe execuţia programului.

Dacã sistemul de calcul dispune de un sistem de operare simplu, atunci prelucrarea mai multor programe se realizeazã serial, ceea ce conduce la o ineficientã utilizare a UCP.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.