Sistemul digestiv la animale

Trimis la data: 2002-12-10 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 7927
Autor: Andrei Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Încrengătura protozoare cuprinde organisme unicelulare, eucariote, cu capaci-tatea de a îndeplini toate funcţiile vitale ale unei fiinţei complexe, această proprietate reali-zându-se prin diferenţierile citoplasmice numite organite. Nutriţia este autotrofă, heterotrofă (osmotrofă sau fagotrofă).

Clasa flagelate (Flagellata)
Protozoare prevăzute cu unul sau mai mulţi flageli; nutriţie autotrofă şi hetero-trofă.

Clasa rizopode (Rhizopoda)
Protozoarea cu corpul lipsit de polaritate, în general cu citoplasma separată în ecto- şi endoplasmă, la exterior cu o membrană plasmatică semipermeabilă. Au proprietatea de a emite pseudopode cu rol în locomoţie şi prinderea hranei. Nutriţia este fagotrofă.

Amoeba proteus
În endoplasmă prezintă vacuole digestive şi o vacuolă pulsatilă. Procesul de fagocitoză constă în înglobarea particulelor alimentare cu ajutorul pseudopodelor. În jurul hranei se formează o vacuolă digestivă, în care pătrund din citoplas-mă fermenţi cu rol în digestie. În timpul digestiei vacuola circulă prin celulă, fiind purtată de curenţii citoplasmatici. Produsele nedigerate sunt eliminate printr-un punct oarecare de pe suprafaţa corpului, numit anus celular sau citoproct.

Clasa sporozoare (Sporozoa)
Protozoare exclusiv parazite, cavitare, tisulare sau intracelulare. Unele sporo-zoare produc boli grave la om şi la animale.

Clasa ciliate (Ciliata)
Protozoare ce posedă un aparat nuclear format din doi nuclei (cu câteva ex-cepţii), din care unul mare, somatic-trofic, macronucleu, şi unul mic germinativ, micronu-cleu. Sunt parazite sau simbionte.

Paramecium caudatum
Ventral şi pe marginea stângă se găseşte o adâncitură – peristom – tapetată cu cili. În adâncul peristomului se află gura celulară – citostom , continuată cu un canal – cito-faringe. Prin mişcările ciliaturii, particulele alimentare sunt îndreptate în peristom, apoi în citostom, în citofaringe, unde o membrană ondulată le împinge către citoplasmă; la capătul citofaringelui, în jurul unei particule alimentare se formează o vacuolă digestivă care se eli-berează în citoplasmă, începând procesul de digestie prin acţiu-nea enzimelor care pătrund din citoplasmă în vacuole. Vacuolele digestive care conţin resturi ne-digerate elimină aceste produse printr-un mic por (citoproct= ci-topige). Citoplasma este străbă-tută de curenţi care antrenează cu ei vacuolele, determinând o miş-care permanentă a acestora, nu-mită cicloză.

Vorticella nebulifera
Prin mişcarea cililor zonei adorale particulele ali-mentare sunt împinse într-un vestibul, apoi prin citostom în ci-tofaringe. Discul peristomial este retractil datorită mionemelor bi-ne dezvoltate în ectoplasmă. În endoplasmă se observă macronu-cleul în formă de potcoavă, iar în apropierea sa un micronucleu, câteva vacuole digestive şi o va-cuolă pulsatilă.

Încrengătura spongieri (Spongia)
Metazoare primitive fără simetrie sau cu simetrie radială; fără organe; peretele corpului prezintă numeroşi pori; cavităţile gastrice sunt tapetate de celule cu guleraş (coano-cite); regimul de hrană este microfag iar digestia fagocitară.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.