Sistemul electoral

Trimis la data: 2015-05-28
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristi_C
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drepturile electorale ale cetatenilor romani:
- dreptul de vot (/de a alege);
- dreptul de a fi ales;
- dreptul de revocare.
Dreptul de vot - se prefera sintagma de drept de vot atunci cand sunt alesi membrii unei autoritati publice, dar si atunci cand suntem chemati a ne pronunta prin referendum pentru/contra unor reguli.
Dreptul de revocare - este specific acelor sisteme electorale unde se aplica mandatul imperativ, si nu reprezentativ.
1. Universalitatea - presupune ca toti cetatenii romani, sub rezerva doar a conditiilor de varsta si a aptitudinilor intelectuale sau morale, au dreptul de vot. Pentru a putea sa-si exercite un drept de vot trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, care sa fie implinita pana in ziua alegerilor, inclusiv, sa fie in totalitatea facultatilor mintale. NU au acest drept debilii si alienatii mintal, pusii sub interdictie si persoanele condamnate.Opus universalitatii votului este votul restrans, care la randul sau poate fi:

vot censitar - impune o conditie de exercitare a dreptului de vot legata de averea persoanei
vot capacitar - implica din partea alegatorului un anumit grad de instructie
Universalitatea dreptului de vot a cunoscut o evolutie in timp structurata pe 3 etape:1. universalitatea votului masculin
2. accesul femeilor in corpul electoral
3. scaderea varstei minime la care se poate vota

2. Egalitatea - este o expresie a principiului egalitatii in drepturi si presupune ca fiecare cetatean sa aiba dreptul la un singur vot pentru alegerea aceleiasi autoritati, iar circumscriptiile electorale pentru alegerea acestei autoritati ar trebui sa fie egale ca numar de alegatori.
1. Geografia electorala, in cazul careia circumscriptiile electorale sunt inegale ca numar de alegatori pentru alegerea acestor autoritati.2. Colegiile electorale sunt inegale ca numar de alegatori si fie aleg acest numar de reprezentanti, fie aleg un numar diferit de reprezentanti.3. Votul plural - potrivit acestuia alegatorii din aceasi circumscriptie electorala dispun de mai multe voturi pentru aceasi autoritate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.