Sistemul electoral din Olanda si Israel

Trimis la data: 2006-03-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 1314
Autor: Elena Patrascu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 69
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Olanda şi Israelul sunt singurele ţări din lume cu alegeri directe şi cu un sistem RP pur pentru Camera inferioară. Consider sistemul RP pur acel tip de transformare a voturilor în locuri care permite partidelor să obţină un procent similar al voturilor şi locurilor astfel încât să nu existe practic disproporţionalitate.
În determinarea principalelor trasaturi ale sistemului electoral care la rândul sau conturează sistemul de partide, conceptul de magnitudine - numărul de locuri alocate pentru fiecare circumscripţie - este esenţial. Termenul de magnitudine a circumscripţiei este preferabil celui de mărime a circumscripţiei.

Ipoteza lucrării se va referi la următoarea situaţie: Cu cât magnitudinea circumscripţiei este mai mare cu atât transformarea voturilor în locuri va mai proporţională sau cu cât magnitudinea creşte cu atât gradul de disproporţionalitate scade. Pe măsură ce analiza va evolua voi utiliza şi următorul argument care poate fi descris astfel : Pragul electoral legal poate avea efect asupra magnitudinii, iar acest impact poate fi exprimat ca magnitudine efectivă. Nu întoddeauna cea mai mare magnitudine produce cea mai bună proporţionalitate,(tabelul 1) iar magnitudinea efectivă poate primi următoarea formulă :
Meff =50%/ (pragul legal%).

Voi introduce în discuţie cazurile statelor cu o singură circumscripţie la nivel naţional, şi deci, cu cea mai mare magnitudine de M=120, respectiv M=150, pentru Israel şi Olanda. Discuţia se va axa pe analiza comparată a dispororţionalităţii celor două state. Efectul pragului asupra magnitudii efective pentru Israel este 33,3 şi pentru Olanda este 74,6. (tabelul1)
Israel are un sistem electoral bazat pe reprezentare proporţională. Numărul de locuri car îi revin fiecărei liste este determinat de ponderea voturilor. Singura condiţie pe care o listă trebuie să o îndeplinească pentru a fi aleasă este de a trece pragul electoral de 1,5%.

În Olanda, locurile sunt distribuite la nivel naţional dintre liste sau grupuri de liste care au obţinut cel puţin 0,67% din votul naţional (tabelul3). Metoda coeficientului simplu, adică numărul total de voturi valide este împărţit la numărul de locuri (150), este combinată cu metoda celei mai puternici medii pentru ocuparea locurilor rămase după prima distribuţie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.