Sistemul excretor

Trimis la data: 2014-02-27
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eliminarea substantelor rezultate in urma descompunerilor se numeste excretie. Organele la nivelul carora se formeaza urina, rinichii, impreuna cu organele care conduc urina la exterior, caile urinare, alcatuiesc sistemul excretor.
Rinichii sunt localizati in cavitatea abdominala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Ei au forma unor boabe de fasole, 10-12 cm lungime, culoare rosiatica si suprafata neteda si lucioasa.Rinichiul este acoperit la exterior de o capsula fibroasa, care se inlatura usor, sub care se gasesc doua zone:zona corticala si zona medulara. In zona medulara se gasesc 7-14 formatiuni ,numite piramide renale, cu varfurile indreptate spre interiorul rinichiului. Piramidele renale sunt alcatuite din tuburi colectoare si vase de sange.

Tuburile colectoare nu fac parte din structura neufronului. Ele strang urina de la mai multi neufroni, strabat piramidele renale si se deschid in pelvisul renal.Artera renla se ramnifica pana la nivel de arteriole ce patrund cate una in capsula neufronului si formeaza glomerul. Arteriola iese din capsula si formeaza capilare in jurul tubului urinifer. Aceste capilare se continua cu capilarele venoasa , care formeaza in final vena renala.

Pelvisul renal se continua cu ureterele. Uretrele sunt conducte care ies din partea concava a fiecarui rinichi si se deschid in vezica urinara. Peretii ureterelor contin fibre musculare netede, orientate circular si longitudinal. Vezica urinara este un organ cavitar in care se depoziteaza urina, este situata in partea inferioara a cavitatii abdominale.

Lichidul filtrat din capsula formeaza urina primara, 180 l in 24 ore. Urina primara inainteaza prin tuburile urinifere si o mare cantitate de apa, substante folositoare si toata glucoza se absorb in sange. Ceea ce ramane in tuburile urinifere si trece in tuburile colectoare este urina finala 1-1,5 l in 24 h. urina se formeaza la nivelul neufronilor.

Compozitia urinei
- 90 % apa
- uree si acid uric(format in ficat in urma degradarii proteinelor)
- saruri minerale(care nu au fost utilizate de organism)
- medicamente
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.