Sistemul fiscal al RM

Trimis la data: 2015-02-21 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana_T Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Toate aceste verigi sunt strans legate intre ele, deoarece in baza legislatiei fiscale activeaza aparatul fiscal, avand ca scop utilizarea impozitelor ca surse de venit ale statului. Eficienta sistemului fiscal depinde de situatia reala a fiecarui element al lui. In sistemul de impozite trebuie sa se respecte unele principii, cum sunt:
- echitatea;
- simpletea procedeelor si metodelor de determinare a tuturor elementelor de impunere;
- claritatea obligatiilor si drepturilor contribuabililor.

Sistemul de impunere trebuie sa asigure stabilitatea impozitelor si a taxelor, sa propuna un nivel optimal al fiscalitatii, care nu ar stopa activitatea economica si nu ar agrava situatia materiala a populatiei. Legislatia fiscala este chemata sa stabileasca normele juridice de instituire a impozitelor si sanctiunilor pentru nerespectarea disciplinei fiscale. Aparatul fiscal trebuie sa dirijeze activitatea de instruire a contribuabililor in materie de impozit, sa coordoneze asezarea si perceperea corecta a impozitelor.

Conform Codului Fiscal sistemul fiscal al Republicii Moldova reprezinta totalitatea impozitelor si taxelor, a principiilor, formelor si metodelor de stabilire, modificare si anulare a acestora, prevazute de prezentul cod, precum si totalitatea masurilor ce asigura achitarea lor.
Sistemul de impunere reprezinta totalitatea impozitelor, taxelor si altor plati, concepute in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare.

Impozitele si taxele, percepute in conformitate cu Codul Fiscal si cu alte acte ale legislatiei fiscale, reprezinta una din sursele veniturilor bugetului public national.Impozitul pe venit si taxele percepute in fondul rutier (in partea ce tine de taxa pentru folosirea drumurilor, perceputa de la posesorii mijloacelor de transport inmatriculate in RM) reprezinta surse de reglementare a veniturilor sistemului bugetar, iar impozitul pe bunurile imobiliare reprezinta sursa de reglementare a veniturilor bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale.

Pentru unitatea teritoriala autonoma cu statut juridic special, surse de reglementare a veniturilor sistemului bugetar sunt, de asemenea, taxa pe valoarea adaugata (in partea ce tine de taxa pe valoarea adaugata la marfurile produse si serviciile prestate de agentii economici din unitatea autonoma) si accizele la marfurile (productia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unitatii date.

Impozitele si taxele generale de stat si locale se stabilesc, se modifica sau se anuleaza exclusiv prin modificarea si completarea Codului Fiscal.Impozitele locale, lista si plafoanele taxelor locale se aproba de catre Parlament. Cotele impozitelor si taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal se numesc cotele maxime ale impozitelor si taxelor locale.

Autoritatile administratiei publice locale au dreptul la modificarea, in limitele competentei lor, a cotelor, a modului si termenelor de achitare a impozitelor si taxelor locale si la aplicarea facilitatilor suplimentare, care se adopta pe parcursul anului fiscal concomitent cu modificarile corespunzatoare ale bugetelor locale. Cotele impozitelor si taxelor locale modificate de catre autoritatile administratiei publice se numesc cotele concrete ale impozitelor si taxelor locale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.