Sistemul francez de invatamant

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Horja
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemul francez de invatamant a fost fondat pe mari principii dintre care cateva fiind inspirate din Revolutia din 1789, din legile votate intre 1881 si 1889 si din timpul celei de-a patra si a cincia Republici din 1789 si Constitutia din 4 octombrie 1958: " organizatia de invatamant obligatoriu, gratuit si la toate nivelele este o datorie a statului".
Libertatea invatamantului
In Franta, serviciul public de invatamant privat coexista cu institutii private, subordonate controlului statului si putand beneficia de ajutorul sau in schimbul unui contract incheiat cu statul.Libertatea de organizare si de desfasurare a invatamantului este o manifestare a libertatii de exprimare: ea fiind definita ca si "legea Debre", numarul 59-1557 din 31 decembrie 1959 referitoare la libertatea de invatamant si rapoartele acestuia cu invatamantul privat.

Cu toate acestea statul este singurul in masura sa elibereze diplome si sa acorde grade universitate: diplomele eliberate de scolile private nu au valoare oficiala decat in cazul an care sunt recunoscute de catre stat.

Gratuitatea
Principiul gratuitatii invatamantului primar, public a fost stabilit inca de la sfarsitul secolului XIX printr-o lege din 16 iunie 1881. Gratuitatea a fost prelungita la invatamantul gimnazial prin legea din 31 mai 1933. Invatamantul din scolile si institutiile publice este gratuit. Manualele scolare sunt gratuite pana la clasa a VIII-a precum si materialele de uz comun. In liveu costurile manualelor intra in grija familiei.

Neutralitatea
Invatamantul public este neutru: neutralitatea filosofica si politica este impusa profesorilor si elevilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.