Sistemul informational, necesitate a informatizarii jocurilor sportive

Trimis la data: 2018-05-27 Materia: Informatica Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ciorcilaalina Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sportul de performanta a fost dintotdeauna o activitate complexa, laborioasa, de profunzime si sensibilitate profesionala. Elementul fundamental al acesteia, procesul instructiv include continuturile de instruire, capacitatea profesional-pedagogica a antrenorilor, potentialul sportivilor, sistemul de evaluare si nu in ultimul rand "sistemul informational" sprijinit din interior de monitorizare.

Pentru ca actele de conducere, decizie si dirijare a proceselor relationale interumane sa fie eficiente, se impune ca fiind necesara organizarea proceselor informationale si comunicationale. atat la nivel interindividual cat si la nivelul social si/sau ambiental in care acestea se manifesta. Procesele informationale se bazeaza, pe metodologii, instructiuni si regulamente precise, care permit desfasurarea activitatilor legate de furnizarea informatiilor necesare fundamentarii si luarii deciziilor. Elementele constitutive, de baza, ale unui proces informational, sunt: indicatorii cantitativi si calitativi; clasificarile si nomenclatoarele; suportii de informatie (in care sunt inregistrate documente primare, formulare, rapoarte etc.) si fluxurile informationale prin care se asigura circulatia informatiilor.

Procesul informational nu se poate desfasura fara existenta unui sistem informational, care este parte integranta a unui sistemului informatic.

Sistemul informatic potenteaza valentele sistemului informational, imbunatatindu-1 sub aspect calitativ si largindu-i astfel campul de actiune.

Sistemul informatic este un ansamblu coerent structurat, format din echipamente electronice de calcul si comunicatie, procese, proceduri automate (software) si manuale, structuri organizatorice, resurse umane, care are ca scop culegerea si prelucrarea automata a datelor in cadrul domeniului concret de activitate, in vederea cresterii eficientei activitatii si a maximizarii rezultatelor.

Odata cu evolutia sistemelor electronice de calcul, sistemul informational tinde sa se suprapuna sistemului informatic ca sfera de cuprindere. Acesta ar deveni identic cu sistemul informatic atunci cand relatiile informationale, toate mijloacele si regulile ar fi complet automatizate, bazate in exclusivitate pe tehnica electronica de calcul, lucru practic imposibil chiar si in cadrul sistemului informatic unde, oricat de inalt ar fi gradul de automatizare, raman operatii efectuate manual.

Implementarea sistemelor informationale deschide portile cunoasterii, determinand strategii de dezvoltare bazate pe computere si inteligenta artificiala.

Conducerea eficienta a activitatii presupune cunoasterea permanenta a resurselor de care se dispune, a modului de desfasurare a proceselor ce au loc, in interdependenta cu toti factorii care le conditioneaza, precum si precizia si exactitatea informatiilor asigurate de controlul riguros al acestora in toate fazele de culegere, stocare, prelucrare si transmitere. Sistemul informational, prin natura sa, joaca un rol primordial in adoptarea deciziilor la toate nivelurile si trebuie sa furnizeze la timp informatiile necesare (continuturi, volum, termene de executii), avand in acelasi timp si rolul de a selectiona numai acele informatii necesare si valide in functionarea intregului sistem.

Lumea sportului si, in primul rand, a celui de inalta performanta, confruntata cu rezultate incredibile inzestrate cu o valoare simbolica imensa, aceea a cautarii limitelor umane, a lansat un semnal spre microprocesoarele de mare capacitate, pentru a-i veni in ajutor sa doboare barierele sacre, ridicand stacheta exigentei spre domeniul spectacolului si al artei in sport.

Ajutorul generos al calculatoarelor nu s-a lasat asteptat, astfel ca ele au inundat stadioanele, salile si arenele de competitii, dar in paralel si laboratoarele cercetatorilor si specialistilor in domeniul activitatii sportive de performanta.

Din punct de vedere al informaticii, la observarea si analiza competitiei si a dirijarii si programarii pregatirii, rolul central revine ciclurilor interactive de informatie-colectare, informatie-prelucrare si informatie-aplicare.

In acest cadru, urmatoarele aspecte se afla in prim plan (Perl/Lames s.a., 1993):
1. Comportarea reala contine informatii importante si neimportante;
2. Colectarea informatiilor poate fi completa, incompleta sau selectiva;
3. Rezultatul este o abstractizare a comportamentului sub forma de date (model);
4. Scopul abstractizarii este de a pune la dispozitia utilizatorului date ale modelului;
5. Medierea informatiilor se concretizeaza printr-o reprezentare a modelului, care se va face, fie prin orientarea sistematica (sistemul emite datele sale abstracte), fie printr-o orientare in folosul utilizatorului (sistemul isi prezinta datele in forme care declanseaza asociatii, mediaza imagini etc).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.