Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite

Trimis la data: 2013-01-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cladoveanu1987 Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.) este principala organizatie internationala interguvernamentala, cu caracter universal. Tratatul constitutiv al acestei organizatii internationale este Carta Natiunilor Unite.Intre scopurile O.N.U., art.1 par. 3 din Carta indica realizarea cooperarii internationale pentru rezolvarea problemelor internationale de ordin economic, social, intelectual sau umanitar, dezvoltand si incurajand respectul drepturilor omului si al libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie.

Structurile institutionale care dcestui scop sunt de doua tipuri:
-organe interne ale O.N.U. cu competente exclusive
-organe interne fara competente exclusive .Sunt organe interne care nu au competente exclusive in materia drepturilor omului: Adunarea Generala, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic si Social, Consiliul de Tutela, Curtea Internationala de Justitie si Secretariatul.

Sunt organe interne cu competente exclusive in materia drepturilor omului: Comisia Drepturilor Omului; Comisia Conditiei Femeii; Comitetul Drepturilor Economice, Sociale si Culturale; Inaltul Comisariat al Drepturilor Omului; Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati.Organele conventionale avand competente in domeniul drepturilor omului sunt structurile institutionale specializate create de tratate internationale multilaterale cu vocatie universala in materia drepturilor omului .Exista cinci organe conventionale specializate in domeniul drepturilor omului: Comitetul Drepturilor Omului; Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale; Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii fata de Femei; Comitetul contra Torturii; Comitetul Drepturilor Copilului.

1.Organe interne cu competente exclusive in materia drepturilor omului
Comisia Drepturilor Omului
Comisia Drepturilor Omului este un organ subsidiar cu caracter politic al Consiliului Economic si Social, infiintat de acesta in temeiul art.68 din Carta O.N.U care dispune ca se instituie o comisie pentru progresul drepturilor omului .

Comisia Drepturilor Omului este compus din reprezentantii statelor desemnati de Consiliul Economic si Social si dispune de mai multe tipuri de organe subsidiare, precum Subcomisia pentru promovarea si protejarea drepturilor omului (denumita anterior Subcomisia de lupta impotriva masurilor discriminatorii si de protectie a minoritatilor), formata din 26 de experti individuali, un Comitet special, insarcinat cu efectuarea unei anchete in procedura de analiza a comunicarilor particularilor vizand violarile flagrante si sistematice ale drepturilor omului, compus din personalitati independente, numite de Comisia Drepturilor Omului cu agrementul guvernului statului interesat si grupurile de lucru.Comisia Drepturilor Omului, ca si organele sale subsidiare, utilizeaza, ca proceduri pentru asigurarea respectarii drepturilor omului: controlul prin rapoarte; controlul pe calea comunicarilor individuale; controlul pe calea anchetelor .

Comisia Conditiei Femeii
Comisia Conditiei Femeii este un organ subsidiar al Consiliului Economic si Social, infiintat de acesta in temeiul Cartei O.N.U.
Comisia este un organ cu caracter politic, fiind un organ interguvernamental, compus din reprezentantii statelor, desemnati de Consiliul Economic si Social (45 de experti guvernamentali).

Comitetul Drepturilor Economice, Sociale si Culturale
Comitetul Drepturilor Economice, Sociale si Culturale este un organ subsidiar al Consiliului Economic si Social, infiintat de acesta in temeiul Cartei O.N.U., printr-o rezolutie a sa si este compus din 18 experti, care isi indeplinesc functiile cu titlu individual.Comitetul Drepturilor Economice, Sociale si Culturale este competent in domeniul drepturilor omului consacrate de Pactul international relativ la drepturile economice, sociale si culturale . Procedura de control a respectarii drepturilor omului de Comitetul Drepturilor Economice, Sociale si Culturale este aceea a rapoartelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.