Sistemul locomotor

Trimis la data: 2002-12-17 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Ruxandra_vereanu Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemul locomotor - Scheletul uman este format din 206 oase separate, unite între ele prin diferite articulaţii. Mărimea, respectiv forma diferitelor oase este determinată de funcţia anatomică. Cel mai mare os este femurul având 50 de cm iar ce mai mic este scăriţa (2,6 mm), una din oscioarele auditive.Sistemul locomotor

Sistemul locomotor - Oasele se împart în patru mari grupe:

1.Oasele lungi sau cilindrice: după cum le arată şi denumirea, sunt alungite, uşor curbate, au rolul de a amortiza şocurile. Din această categorie fac parte oasele gambei, oasele braţului şi oasele degetelor.
2.Oasele scurte sau cubice: sunt colţuroase, groase. Aşa sunt de exemplu oasele carpiene şi tarsiene.
3.Oasele neregulate: conform denumirii, au forme şi dimensiuni variate. Formează unele părţi ale spatelui, feţei.
4.Oasele late costale, craniul, spatula: reprezintă scuturi ale organelor vitale.

I. Muşchii şi oasele
Peste 500 de muşchi —aşa numiţii muşchi scheletici—se ataşează de oasele noastre. Muşchii se inseră pe oase prin intermediul prelungirilor numite ligamente. În timpul mişcării, muşchii corespunzători se contractă, deplasând osul care aparţin de aceştia. Muşchii şi oasele formează împreună cele mai mari sisteme organice ale organismului nostru: Sistemul osos şi muscular.

Scheletul este flexibil datorită articulaţiilor care unesc oasele. Unele articulaţii sunt însă fixe, oasele fiind sudate între ele la nivelul marginilor, astfel încât par a fi un singur os. Aşa de exemplu, osul pereche al bazinului (osul coxal) este format de fapt din trei oase: porţiunea superioară este iliumul, partea inferioară anterioară este pubisul, iar cea posterioară este ischiumul. La noi născuţi şi la copii, aceste oase se pot deplasa puţin unul faţă de celălalt, dar până la maturitate se osifică complet.

O altă categorie importantă a legăturilor inter osoase este articulaţia mobilă, dar măsura mişcării este variabilă. Cea mai mare articulaţie a organismului nostru, articulaţia genunchiului de exemplu funcţionează ca o balama permite înainte şi înapoi a gambei, dar nu permite mişcări laterale şi orientate înainte. La fel funcţionează şi articulaţia degetelor.

Articulaţiile coxo-femurală, dintre osul bazinului şi femur, este o articulaţie numită sferică sau liberă: suprafaţa sferică a corpului articular al femurului se potriveşte în cavitatea articulară a bazinului. Această structură conferă o mobilitate a articulaţiilor permiţând mişcări ample înainte, înapoi şi lateral. La fel este articulaţia umărului (între humerus şi spată).

II. Articulaţiile coloanei vertebrale
Coloana vertebrală umană este formată din 26 de oase separate: vertebre; acestea sunt unite prin articulaţii. Vertebrele se deplasează puţin faţă de vertebrele învecinate dar aceste deplasări mici, adunate la un loc determină o flexibilitate deosebită a coloanei vertebrale. Dacă nu ar fi aşa, nu ne-am putea apleca în faţă, în spate sau lateral.

La întâlnirea capului şi a coloanei vertebrele găsi un altfel de articulaţie. Datorită celor două proeminenţe (condiţii) ale omului occipital care se potrivesc în cavităţile articulare ale primei vertebre, ne putem aplica capul înainte şi înapoi .Prima vertebră cervicală se numeşte atlas (după titanul din mitologia greacă care ţine pe umeri întreaga lume).

Atlasul, de forma unui inel, se potriveşte cu a doua vertebră cervicală, axis articulaţia dintre ce le două vertebre se numeşte articulaţie pivotantă care permite rotirea antebraţului.
Cele m-ai simple articulaţii ale scheletului sunt probabil cele în care o suprafaţă articulară alunecă peste. O asemenea articulaţie este între rotulă şi extremitate distală a femurului, sau între oasele carpiene.
Oasele care se articulează în şa, se pot deplasa în direcţii diferite, dar nici unul nu se poate deplasa faţă de celălalt os.

O asemenea articulaţie este între osul metacarpian al degetului mare şi oasele carpiene. Datorită acestei caracteristici ale articulaţiei în şa, ne putem întoarce degetul mare spre palmă. Fără această capacitate, ne-ar fi foarte greu să apucăm obiectele.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.