Sistemul mass-media si actorii sai

Trimis la data: 2011-04-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 103
Autor: Dana dan
Dimensiune: 22kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cel mai simplu mod de a cartografia universul atat de variat al presei e acela ce are drept criteriu suportul pe care este transmis mesajul; distingem astfel presa scrisa (textul este fixat pe un suport solid-hartia) si presa audiovizualului (textul e "fixat " pe unde hertziene). In cadrul fiecaruia din aceste sisteme functioneaza mai multe tipuri de clasificare .Prin presa se intelege totalitate amodalitatilor de comunicare care pot ajunge la un numar foarte mare de oameni. Presa este o forma de exprimare a libertatii de gandire care contribuie la formarea opiniei publice.Ea contribuie la schimbul de idei si pluralismul de idei.
Cel mai simplu criteriu de clasificare referitor la presa scrisa este ritmul de aparitie; distingem astfel publicatii cu periodicitate zilnica (cotidienele), saptamanala, lunara, trimestriala, semestriala si anuala. Intre ritmul de aparitie si tipul de public pe care il are o anumita publicatie se stabileste o corelatie stransa : pe masura ce publicul este mai numeros si mai eterogen (ceea ce presupune abordarea unor teme foarte variate ), frecventa aparitiilor este mai mare .

Un public de fani ai muzicii progresive sau de activisti ecologici nu poate consuma zilnic un produs mediatic ce trateaza numai despre aceste preocupari (a caror tematica s-ar epuiza usor intr-un asemenea ritm); in schimb, milioanele de oameni obisnuiti, ce au permanent nevoie de informatii practice, referitoare la viata lor de zi cu zi, precum si de prezentarea ultimelor evolutii din politica, din economie sau cultura, de interpretarea unor evenimente sau tendinte ale societatii in care traiesc, vor face apel zilnic la produsul mediatic ce contine toate aceste date (si multe altele).

Aceasta corelatie ofera un prim indiciu util pentru reprezentantul biroului de presa ce doreste sa identifice publicatiile adecvate pentru plasarea unor informatii :daca datele pe care doreste sa le transmita vizeaza un public foarte larg (sunt de interes general sau de maxima actualitate), el poate face apel la jurnalistii ce lucreaza la diverse cotidiene;daca ele vizeaza un public limitat, cu un contur socioprofesional bine definit, atunci el trebuie sa-i caute pe jurnalistii de la publicatiile specializate si, eventual, pe aceia care tin o rubrica de profil la ziarele cotidiene.

Publicatiile sunt diferite si dupa tirajul lor : unele au tiraje de milioane de exemplare zilnic, iar altele doar de cateva mii. Totusi , pentru specialistul in comunicarea cu presa, tirajul nu trebuie sa fie un criteriu discriminator; el colaboreaza cu jurnalisti, cu oameni specializati intr-un domeniu, ce trebuie respectati pentru competenta lor, si nu pentru numarul de exemplare in care se vinde publicatia unde lucreaza.

Din perspectiva ariei de circulatie, publicatiile pot fi :nationale (au o difuzare ce acopera intregul teritoriu al unui stat), regionale si locale. In ultima categorie intra atat jurnalele cu tiraje de cateva mii de exemplare, tiparite de o comunitate oarecare, cat si marile cotidiene ale uriaselor metropole moderne, cu tiraje de sute de mii de exemplare, fara o vocatie nationala( adica fara subiecte referitoare la evenimentele de pe intregul teritoriu al unei tari si fara o distributie nationala).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.