Sistemul muscular 2

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 125kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Muschii sunt organe contractile care prin scurtare produc miscare. AmplituAZdinea miscarii este in functie de gradul de mobilitate al articulatiei asupra careia actioneaza muschiul si de lungimea fibrei musculare. In contractia maxima, fibra se scurteaza la jumatatea lungimii pe care o are in stare de relaxare maxima. Travaliul depus de un muschi este in raport cu numarul fibrelor ce-1 alcatuiesc; cu cit numarul acestor fibre este mai mare cu atit forta lui creste.
In afara de faptul ca muschii sint organe active ale miscarii, ei contribuie si la realizarea formei generale a corpului, precum si la mentinerea pozitiei verticale. Muschii care indeplinesc aceste roluri alcatuiesc musculatura scheletica sau somatica si sunt formati din tesut muscular striat. Muschii care indeplinesc activitatea motoare a organelor interne (inima si vasele de singe, organele diAZgestive etc.) alcatuiesc m.usculaturaviscerelor si sunt., cu exceptia inimii, formati din tesut muscular neted.

Forma muschilor este variata: fusiforma, circulara, care poarta si denumiAZrea de orbiculara, la muschii care se gasesc in jurul orificiilor orbitare, nazale, bucal si sfincter, la cei care inchid o cavitate a unui organ (sfincterul piloric etc). Pot avea si alte forme geometrice: trapezoidala. triunghiulara, dreptunghiulara etc.
Dupa dimensiunea care predomina muschii pot fi, ca si in cazul oaselor: lungi, lati si scurti.

Dupa numarul capetelor de fixare pot fi: cu un singur capat, cu doua capete (biceps), cu trei capete (triceps, cu patru capete (cvadriceps).
Sunt muschi care se prind numai cu un capat pe os, iar cu celalalt pe teguAZment; ei se numesc muschi cutanati (muschii mimicii).
Structura (fig. 37). La un muschi scheletic se distinge o parte carnoasa nuAZmita pantes (corpul muschiului) si doua extremitati: una prin care se fixeaza de osul imobil in timpul contractiei numita origine si alta prin care se prinde de osul mobil numita insertie.

Originea si insertia se realizeaza prin intermediul tendoanelor, formatii alcatuite din tesut conjunctiv fibros, albe-sidefii, cilindrice sau turtite (apo-nevroze). Unele tendoane, care au tendinta ca in timpul contractiei sa se indeparteze de planul osos, sint mentinute pe loc prin teci fibroase prinse de os ca, de exemplu, tendoanele muschilor care indoaie degetele pe palma (musAZchii flexori ai degetelor).

Pantecul muschiului este invelit intr-o teaca conjunctiva numita perimi-sium extern, care se prelungeste in grosimea muschiului prin septuri, formind perimisium intern, iar in compartimentele formate de septuri, fiecare fibra musAZculara este inconjurata de endomisium ce se suprapune sarcolemei. Peste perimisium extern, invelind muschiul in totalitatea lui (pintecul si tendoanele), se afla o membrana conjunctiva numita fascie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.