Sistemul national bugetar

Trimis la data: 2013-05-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gombos Diana Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lucrarea de fata are ca scop prezentarea sistemului bugetar public national. Aceasta abordare, departe de a fi una exhaustiva, urmareste evidentierea celor mai importante aspecte ale temei mai sus mentionate avand la baza o documentare temeinica sprijinita de aprecieri personale in vederea atingerii unor concluzii graitoare raportate la rolul fundamental pe care il joaca sistemul bugetar in cadrul dreptului financiar. In ceea ce priveste modul de structurare al acestei lucrari, putem afirma faptul ca se urmareste inca de la inceput definirea unor termeni-cheie, ca apoi atentia sa se fixeze pe insemnatatea fiecarui termeni in parte. In cele din urma, este indicat a se concluziona ideile expuse cu scopul de a reliefa si evidentia utilitatea acestui sistem bugetar .
Referate similare: Organizarea bugetara in Romania

Intai de toate, se cade a sublinia faptul ca sistemul bugetelor publice reprezinta un ansamblu complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresie procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala. Din punctul de vedere economic, sistemul bugetelor publice evidentiaza sintetic fluxurile de constituire a veniturilor statului, al insitutiilor sale, concomitent cu repartizarea pe cheltuieli publice pentru destinatii (nevoi) de importanta comunitara, de ansamblu.

Din punctul de vedere juridic, sistemul bugetelor publice reprezinta acte de autorizare care aproba prin lege venituile si cheltuielile publice pe parcursul exercitiului financiar-fiscal. Bugetul public national (alcatuit din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale teritoriale) poate fi caracterizat si ca un plan financiar macroeconomic, instrument de politica a statului in domeniul economic si social, document programatic al infaptuirii obiectivelor strategice al factorilor de decizie politica.

Bugetul public national exprima deasemenea intrumentele politicii fiscale, monetare si de credit ale factorilor de decizie macroeconomica la un moment dat. Prin sitemul bugetelor publice sunt reflectate modul cum resursele financiare pot fi mobilizate si repartizate pe prioritati - destinatii tinand cont de criteriile de ratinalitate, eficienta, economicitate, performanta.

Bugetul de stat, prezentat ca un tablou al veniturilor si cheltuielilor statului, analizat in dinamica, de la un an la altul, dar si comparativ (planificat/executat) in plan national si international, reflecta astfel efortul factorilor politici de decizie de a se identifica cu interesele generale si de a sacrifica interesele de grup si evident cele individuale.

Practica incheierii exercitiului bugetar anual o lunga perioada de timp, fie excedentar, fie deficitar, reflecta lipsa de profesinalism a managementului macroeconomic, financiar, valutar si fiscal. Aceste dezechilibre evidentiaza deopotriva lipsa de coerenta atat in ceea ce priveste politica si filozofia fiscala si financiara, cat si in ceea ce piveste identificarea prioritatilor legate de nevoile/cheltuielile sociale generale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.