Sistemul nervos

Trimis la data: 2013-10-14
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlasceanu Filip
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regleaza majoritatea functiilor organismului impreuna cu sistemul endocrin. Are rol in reglarea activitatii musculaturii si a glandelor secretorii exocrine si endocrine, in timp ce sistemul endocrin regleaza metabolismul. Reglarea musculaturii scheletice este realizata de sn somatic, iar reglarea musculaturii viscerale de cel vegetativ.
Reglarea nervoasa a f-ctiilor corpului se realizeaza cu ajutorul centrulor nervosi care se impart in doua compartimente functionale:
Reprezinta unitatea morfo-functionala a sistemului nervos.
Neuronii sunt foarte diferiti, forma lor fiind variabila:Stelata in coarnele anterioare ale maduvei Sferica sau ovalara in ganglionii spinali Piramidala in zonele motorii ale scoartei cerebrale
Fusiforma in stratul profund al scoartei cerebrale In functie de numarul prelungirilor, neuronii pot fi:Unipolari (celulele cu conuri si bastonase din retina) - aspect globulos, cu o singura prelungire

Pseudounipolari (in ganglionul spinal) - au o prelungire care se divide in T, dendrita se distribuie la periferie, iar axonul patrunde in SNC.
Bipolari -rotunzi, ovali sau fusiformi- cele doua prelungiri pornesc dela polii opusi ai celulei (neuronii din ganglionii spinali Corti si din vestibular Scarpa, din retina si din mucoasa olfactiva)Multipolari -forma stelata, piramidala sau piriforma si prezinta numeroase prelungiri dendritice si un axon- scoarta crebrala, cerebeloasa, coarnele anterioare din maduva spinarii.

Dupa functie, neuronii pot fi: -receptori, care, prin dendritele lor, receptioneaza stimulii din mediul exterior sau din interiorul organismului (somatosenzitivi/viscerosenzitivi)-motori, ai caror axoni sunt in legatura cu organele efectoare (somatomotori/visceromotori)
-intercalari (de asociatie), care fac legatura intre senzitivi si motori.Neuronul este format din corpul celular si una sau mai multe prelungiri, care sunt de doua tipuri:-dendritele, care sunt prelungiri celulipete (majoritatea neuronilor au mai multe dendrite)
-axonul, care este celulifug(are o singura prelungire)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.