Sistemul nervos (la animale)

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 7270
Autor: David Suciu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemul nervos (la animale) - Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organele efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.

SISTEMUL nervos in seria animala
Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organelle efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.

Sistemul nervos la nevertebrate:
La spongieri sistemul nervos lipseste , dar in peretele capului se gasesc cellule nervoase slab conectate intre ele prin prelungirile lor. La hidra apare primul arc reflex prin care celulele nervoase sunt conectate cu celulele sensitive si cu celulele mioepiteliale. Tot dintre celenterate la medusa intalnim un inceput de concentrare a celulelor nervoase sub forma unor inele dispuse pe marginea umbrelei.

La viemi, la platelminti,- intalnim system nervos de tip cefalo-coordonal. Este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi situati dorsal in regiunea anterioara a corpului. De la ganglioni cerebroizi pornesc in regiunea posterioara a corpului doua cordoane nervoase longitudinale.

La anelide intalnim sis nerv de tip scalariform . acesta este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi sit in reg anterioara a corpului , la cap, ce se unesc printr-un inel periesofagian cu lantul ganglionar scalariform . In fiecare segment al corpului se gasesc cate o pereche de ganglioni . Acesti ganglioni sunt uniti intre ei prin comisuri, iar toate perechile de ganglioni sunt legati intre ele prin connective.

LA moluste: intalnim o tendinta de concentrare si cefalizare a sistemului nervos si anule : La gasteropode sis nerv este rep de 4 perechi de ganglioni :
1 cerebroizi
2 pediosi
3 pleurali
4 viscerali

La cefalopode intalnim o concentrare a ganglionilor intr-o masa ganglionara ce este inconjurata de o cutie craniana cartilaginoasa. Dintre moluste numai speciile primitive (nautilus ) mai prezinta un sis nerv de tip scalariform .

La artropode: la crustacei sis nerv este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi uniti printr-un inel periesofagian de un lant ganglionar subesofagian ce este format din 6 perechi de ganglioni toracali si 5 perechi de ganglioni abdominali.

La arahnide intalnim un sis nerv asemanator cu cel de la crustacei, dar la unele apecii se observa o comasare a ganglionilor. La insecte intalnim un sis nerv mai specializat in sensul ca ganglinii cerebroizi provin din fuzionarea a 3 perechi de ganglioni iar la unele specii se comaseaza si ultimele perechi de ganglioni abdominali. La echinoderme: intalnim un sis nerv mai simplificat datorita vietii sedentare si slabei dezvoltare a organelor de simt. La stomocordate: sis nerv ne arata legatura cu sis nervos de la cordate.

SISTEMUL NERVOS LA VERTEBRATE
La vertebrate sistemul nervos este format din encefal si maduva spinarii. Originea si dezvoltarea sis nerv. : Sis nerv din ectoderm. Celulele ectodermului se divid si formeaza placa neurala . aceasta se invagineaza si formeaza santul neural prevazut cu 2 margini sau refrangeri numite creste pleurale. Ele se unesc si formeaza tubul neural. El se inchide la cele doua capete iar portiunea anterioara este mai dilatata fiind prevazuta cu o vezicula cerebrala. Ea intr-o prima etapa se segmenteaza in 3 vezicule si anume : prozencefal, mezencefal, romencefal.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.