Sistemul numeric la egipteni

Trimis la data: 2011-10-14
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 2862
Autor: Narcisa-Valentina
Dimensiune: 6kb
Voturi: 175
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemul numeric la egipteni - Inca de la inceputul istoriei egiptene, adica de prin mileniul al III-lea inaintea erei noastre, gasim stabilit un sistem de numeratie zecimal. Acest sistem, desi are un semn special pentru a desemna un milion, in schimb, pare a nu fi cu-noscut simbolul ``0``, cu toate ca – in unele cazuri- scribii par sa-l fi intuit, fiindca lasau un spatiu gol acolo unde noi am fi scris zero. Sistemul numeric la egipteni
Sistemul numeric la egipteni - Scrierea egipteana are semne speciale pentru unitati, zeci, sute, mii, zeci de mii, sute de mii si milioane, dupa cum reiese din fig.1.

Dupa cum se vede semnul este repetat de numarul de ori necesar pentru a exprima numarul dorit de unitati, zeci, sute, etc.In scriere,cifrele de rang mai inalt sunt asezate inaintea celorlalte, de pilda:
Pentru 152 023
Pentru 966.

Desi foarte simplu, acest sistem nu este lipsit de inconveniente; intr-adevar, chiar si cea mai simpla nomenclatura impune repetarea unui numar enorm de semne.

Acest inconvenient major al sistemului numeric egiptean este, de altfel, si cauza greselilor frecvente din calculele scribilor. Chiar daca se tine seama ca semnele hieratice simplifica scrierea cifrelor, ramane totusi evident ca un asemenea procedeu nu este adecvat calculelor complicate mai ales celor pe care le reclama astronomia.

Sistemul de numeratie egiptean si adoptarea lui inca de la inceputurile civilizatiei din valea Nilului au izvoratm, evident, din necesitati de ordin social-economic specifice tarii. Egiptul, ca monarhie unitara si strict centralizate se intinde de la nord la sud, ca o panglica subtire, pe o lungime de peste 1000 Km. Fiecare provincie, fiecare domeniu agricol - s-ar putea zice – formeaza o celula a acestui corp peste masura de lung.

Pentru a putea administra intreaga tara, chiar numai pentru a-i cunoaste resursele si a lua masurile corespunzatoare, autoritatile centrale ca si cele din provincie erau obligate, intr-o tara care nu a avut niciodata un etalon monetar, sa tina o enorma contabilitate a bunurilor materiale. Aritmetica si geometria la egipteni isi tradeaza aceasta origine care si-a pus amprenta asupra intregii stiinte egiptene.

Scribul, obisnuit sa faca “situatii’’ interminabile de bunuri materiale, de provizii, de oameni etc, lasa impresia ca se simte foarte stingherit cand iese din lumea datelor concrete; notiunea de de ‘’ semn’’ (simbol), indispensabila unei stiinte cat de cat evoluate, pare sa-i fi fost intotdeauna straina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.