Sistemul osos - bolile vizibile la radiografie

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 1
Autor: Monica Binescu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
OSTEOPOROZA = depunere insuficienta a sarurilor minerale fosfocalcice pe trama proteica fie din aport alimentar deficitar, absorbtie deficitara, lipsa de fixare sau mobilizarea lor din os
Osteoporoza reprezinta o leziune elementara osoasa care consta in diminuarea cantitatii de saruri fosfocalcice, cu pastrarea matricei conjunctive, respectiv a traveelor osoase.
Aspectul radiologic este reperezentat prin subtierea traveelor osoase si a compactei. Ochiurile spongioasei devin mai mari, iar compacta care se subtieaza, incat poate apare uneori fasciculata.
Osteomielita acuta
Prezinta osteoporoza cu aspect insular, patat, neomogen la nivelul metafizei. Aspectul apare la 14-21 zile de la debutul clinic al bolii.
Tuberculoza osoasa este o boala ostoporozanta; demineralizarea afecteaza epifizele oaselor si de obicei sunt interesate cele doua elemente osoase ale unei articulatii cu solicitare mecanica mare (scapula si humerusul in osteoartrita tuberculoasa scapulo-humerala; un cuplu vertebral sau mai multe vertebre adiacente, in cazul morbului Pott).

Rahitismul (hipovitaminoza D) demineralizarea difuza, cu aspectul fasciculat, disecat al compactei, cu spongiozarea compactei; demineralizarea marcata determina fragilitatea oaselor, fapt ilustrat de curbarea oaselor si de frecventele fracturi observate in aceste cazuri. Scorbutul (hipovitaminoza C) demineralizare, fiind tulburata sinteza colagenului; se asocieaza imaginea caracteristica de prabusire a zonei de calcificare provizorie si de osificare primitiva, realizand aspectul in "chenar de doliu".

Osteomalacia (rahitismul adultului) osteoporoza generalizata si accentuata care determina stergerea aproape completa a macrostructurii oaselor; oasele fragile se curbeaza (scoliostoza) si apar frecvent fracturi, foarte greu de consolidat. In regiunile metafizare apar zone Looser. Explorarile biologice evidentieaza hipocalcemie si hipofosforemie. Osteosarcomul osteolitic central
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.