Sistemul producatorului

Trimis la data: 2008-08-29 Materia: Marketing Nivel: Liceu Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1724
Autor: Madalin Dimensiune: 84kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza sistemului producatorului este un subiect complex,cuprinzand urmatoarele trei categorii de probleme:teoria productiei,care are ca scop studierea modului in care factorii de productie sunt combinati pentru a produce bunuri sau servicii(outputuri);teoria costului productiei ,care are ca scop studierea modului in care se formeaza costul productiei;teoria firmei,care se ocupa cu modul de organizare a firmei. In scopul definirii multimii posibilitatilor de productie la nivel de economie vom presupune ca intreaga activitate de productie din economie se compune dintr-un numar finit de firme , potentiale sau efective. Productia totala a economiei definita in acest fel va fi data de suma productiilor firmelor individuale.

Fie Yf o productie pentru firma f ,adica un vector al productiei.Atunci avem urmatoare relatie: (formula) care se mai numeste si productie totala,oferta totala sau vector de productie al societatii.

Formand aceasta suma se elimina toate transferurile de marfuri de la producator la producator.Astfel de marfuri apar odata cu semnul plus cand sunt outputuri si cu semnul minus cand sunt inputuri. Multimea posibilitatilor de productie la nivel de societate sau productia totala,notata Y este:

Un vector de productie poate fi considerat ca posibil pentru o multime de firme daca este suma unor vectori ,fiecare posibil pentru o firma diferita din multime.Orice vector de productie posibil pentru o multime de firme este posibil pentru societate in ansamblu (adica pentru multimea tuturor firmelor). Fie f1,f2,…,fk k firme distincte.Vom presupune ca si vom considera Yf=0 daca f este distinct de oricare dintre firmele fk.Avem:

Asupra posibilitatilor de productie se fac cateva ipoteze.Prima,afirma ca este totdeauna posibil ca firma sa nu se angajeze in nici o activitate.In mod normal ,procesul nul este posibil pentru orice tehnologie.Din acest motiv putem spune ca Yf contine originea.

Cea de-a doua ipoteza este mai mult o conventie si mai putin o ipoteza in adevaratul sens al cuvantului.Multimea Yf este inchisa.Formal ,aceasta ipoteza poate fi exprimata astfel:fie un sir de productii. Daca y este un vector posibil pentru firma f,oricare ar fi q un numar natural atunci y0 este un program posibil ,o activitate posibila sau o actiune posibila pentru firma f.Cu alte cuvinte,aceasta inseamna ca daca exista activitati tehnologic posibil,arbitrar apropiate de o activitate data ,atunci includem activitatea data printre cele posibile.O restrictie mai tare impusa multimilor posibilitatilor de productie ale firmelor este aceea ca aceste multimi sunt convexe.

O productie totala posibila cu toate inputurile nule va conduce la toate outputurile nule. Daca o productie totala y ale carei inputuri si outputuri nu sunt toate nule este posibila ,atunci productia totala nu este posibila.Procesele de productie nu pot fi inversate pentru ca ,in particular ,productia are loc in timp si marfurile sunt datate.In aceste conditii multimea Y este inchisa.

Tehnologiile firmei si comportamentul producatorului pot fi abordate si cu ajutorul functiei de productie.Functia de productie reprezinta o descriere formala a mecanismului dupa care inputurile sunt transformate in outputuri si masoara outputul maxim ce poate fi obtinut dintr-o cantitate data de inputuri.Functia de productie defineste regula dupa care marimile de intrare intr-un sistem microeconomic,numite si vector al factorilor de productie,sunt transformate in marimi de iesire sau outputuri.O functie de productie evidentiaza de fapt ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic a se obtine cu anumite inputuri date.

Cu ajutorul functiei de productie ,restrictia tehnologica asupra comportamentului unei firme poate fi scrisa sub forma: In cazul in care productia se desfasoara in asa fel incat dintr-un input dat se obtine output-ul maxim posibil ,productia se numeste eficienta din punct de vedere tehnic.

Proprietatile functiilor de productie:

-cantitatea de output si cantitatile din cei n factori de productie utilizati pentru obtinerea acestuia sunt marimi nenegative;
-outputul si factorii de productie sunt considerati a avea proprietatea de divizibilitate perfecta ;aceasta inseamna ca marimilee x1,..,xn sunt marimi continue,iar functia de productie este continua.
-outputul nu este invariant la schimbarea unitatilor de masura ale factorilor de productie ,adica:
-absenta factorilor de productie determina obbtinerea unui output nul;aceasta proprietate poate fi exprimata matematic sub forma urmatoare:
-cresterea cantitatii utilizate din oricare faaaactor de productie determina cresterea outputului ,adica functia de productie este monoton crescatoare in raport cu fiecare diin argumentele sale;aceasta inseamna ca daca atunci:
-functia de productie este de cel putin doua ori derivabila,derivatele partiale ale acesteia,in raport cu fiecare din cei n factori de productie reprezentand eficientele marginale ale factorilor.

Functiile de productie pot fi caracterizate si analizate prin intermediul definirii unei multimi de indicatori specifici. Indicatorii medii se calculeaza pentru fiecare din factorii de productie utilizati si arata cate unitati de output revin ,in medie,la fiecare unitate de input.

Indicatorii marginali se calculeaza pentru fiecare factor de productie,ca raport intre cresterea outputului determinata de modificarea cantitatii dintr-un faactor de productie si cantitatea cu care se modifica factorul de productie respectiv,in conditiile in care cantitatile utilizate din ceilalti factori raman neschimbate ,si arata cu cate unitati se modifica outputul atunci cand cantitatea dintr-un anumit bun creste cu o unitate.Indicatorii marginali se mai numesc si eficiente marginale sau diferentiale ale factorilor de productie.

Indicatorii procentuali arata cu cate procente se modifica outputul la cresterea cu un procent a inputului considerat. O clasa speciala a functiilor de productie este reprezentata de functiile de productie cu progres tehnic.Reflectarea progresului tehnic in cadrul functiilor de productie se face prin intermediul variabilei timp.In functie de modalitatea in care influenta progresului tehnic este luata in considerare in constructia functiilor de productie pot fi definite doua tipuri de progres:progres tehnic neincorporat si progres tehnic incorporat.

Progresul tehnic neincorporat este definit ca fiind acea forma de progres tehnic ce actioneaza in mod uniform si nediferentiat prin intermediul componentelor celor doi factori de productie.Functiile de productie cu progres tehnic neincorporat nu iau in considerare ,de exemplu,diferentele tehnologice care exista intre generatiile mai noi si mai vechi ale capitalului fix sau diferentele care exista intre nivelurile de instruire ale contingentelor diferite de forta de munca.O forma particulara a progresului tehnic neincorporat este cea reprezentata de progresul tehnic neutral ,specific functiilor de productie construite pe baza ipotezei ca relatiile dintre annumiti indicatori ai acestora sunt invariante in timp.

Progresul tehnic incorporat este definit ca fiind acea forma de progres tehnic ce actioneaza in mod diferentiat prin intermediul componentelor diferite ale celor doi factori de productie ,actiunea sa fiind mai puternica in cazul generatiilor mai noi ale factorilor de productie.

In continuare sunt descrise modalitatile de comportare a producatorului ,evidentiind conditiile pentru care alegerea este optimala. Obictivul productiei este de a maximiza profitul ,deci:

unde p este pretul outputului iar q sunt preturile inputurilor considerate a fi constante pe piata.Lagrangianul asociat acestei probleme este: Punctul stationar al Lagrangianului este determinat prin conditiile de ordin I:

Obtinem:
Primele n-1 ecuatii definesc o curba in spatiul vectorilor R ,curba care se numeste cale expansionista sau de substitutie. Ratele de substitutie definite prin: cu restrictiile:Sij=1 si Sij=Sik*Skj.Acestea sunt egale cu raportul preturilor inputurilor corespunzatoare. Presupunem in continuare ca avem o solutie interioara.Oconditie suficienta de ordin doi pentru a avea un maxim global pentru problema: reprezinta restrictia problemei,este:
Ecuatiile pot fi scrise sub forma:

Modelul liniar generalizat de productie se caracterizeaza prin urmatoarele ipoteze:

a)existenta unui numar finit de activitati de baza-inputurile necesare precum si outputurile produse pe o unitate de masura a nivelului la care opereaza procesul sunt exprimate prin coeficienti ficsi;

b)procesele sunt liniare,in sensul urmator:daca un proces ce opereaza la nivelul unei unitati de masura furnizeaza un output b din marfa i si foloseste o cantitate a din marfa r,procesul poate opera la orice
dand o productie din marfa i si folosind o cantitate marfa r;

c)procesele pot fi combinate liniar in asa fel incat ,daca la nivelul unei unitati de masura activitatile j,k produc cantitati b si b din marfa i si consuma cantitatile a si a din marfa r ,operarea simultana la nivelele va fi asociata urmaatoarelor totaluri:

Daca marfa i este rezultatul unei activitati j si reprezinta un input pentru activitatea k,atunci totalul asociat reprezinta un output net dat de activitatile combinate daca este pozitiv si un input net absorbit de activitatile combinate in cazul in care el este negativ.

Presupunem ca intr-o economie se produc in total n marfuri.Atunci putem asocia fiecarei activitati doi vectori n-dimensionali. Vectorul outputurilor bj,al procesului j,este un vector nenegativ cu componentele bij care sunt pozitive daca marfa i este produsa d ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.