Sistemul resurselor financiare publice

Trimis la data: 2015-03-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gabriela_I Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii anumitor obiective economice, sociale sau de alta natura.
Cea mai puternica influenta asupra nivelului resurselor financiare ale societatii o au factorii:
1. volumul si structura productiei;
2. nivelul preturilor;
3. raportul dintre formarea bruta de capital si consum.
Volumul resurselor financiare ale societatii depinde in, in principiu, de doi factori:
1. de marimea produsului intern brut (PIB);
2. de posibilitatea procurarii unor resurse financiare externe (imprumuturi, ajutoare, donatii etc.).

Resursele asigurarilor sociale de stat provin din cotizatiile pentru asigurarile sociale si din alocatiile si din alocatiile de la bugetul de stat.
Nivelul resurselor financiare publice depinde in primul rand de marimea cheltuielilor publice, precum si de conditiile conjuncturale.
1. De exemplu in perioadele de expansiune economica, randamentul impozitelor creste fara a fi necesara sporirea cotelor de impunere sau introducerea unor noi impozit la un venit mai mare si venitul fiscal va fi mai mare.

2. Pe de alta parte in perioadele inflationiste veniturile fiscale cresc, in mod automat.
3. Sporirea resurselor financiare publice se atinge in cazul cand Guvernul duce o politica economica de reducere a consumului, prin masuri de majorare a impozitelor.
4. Imprumuturi publice interne (emisia si vinderea obligatiunilor de stat catre populatie) in vederea diminuarii masei banesti existente la populatie. Acesta este un instrument a politicii monetar-creditare, dar efectul ei este cresterea resurselor financiare publice fara emisie de moneda.

Factorii care determina cresterea finantelor publice:
• Factorii economici, care determina cresterea PIB si pe aceasta baza sporirea veniturilor impozabile.
• Factorii monetari (dobanda, creditul, masa monetara) care isi transmit influenta sa prin pret. Accentuarea fenomenelor inflationiste sau cresterea preturilor determina in anumite conditii cresterea salariilor si a profiturilor si implicit sporirea resurselor din impozitele directe.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.