Situatiile financiare

Trimis la data: 2015-03-02 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Claudia_C Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fiecare componenta evidentiaza un aspect particular. Bilantul - reda bogatia acumulata de o entitate la sfarsitul unei perioade. Contul de rezultate - ne indica ce profit/pierdere a generat acea entitate la finele aceleiasi perioade. Fluxurile de trezorerie identifica miscarile de numerar din perioada.
In afara celor trei componente de baza, situatiile financiare mai cuprind:
Situatia modificarilor capitalului propriu si
Politici contabile si note explicative,
ca situatii ajutatoare la crearea unei imagini fidele, explicative si motivationale a situatiei financiare a unei entitati.

Din exemplul prezentat reiese ca fiecare situatie financiara reda o parte din imaginea generala, ajutand la perceperea corecta a efectului diferitelor tranzactii asupra pozitiei financiare, profitului si trezoreriei.Dupa cum rezulta din exemplul prezentat, situatiile financiare se bazeaza pe evenimente si tranzactii trecute, ceea ce permite utilizatorilor sa identifice tendintele pentru viitor, in functie de performantele trecute. In plus, managerii intocmesc proiecte de situatii financiare pentru viitor, bazate pe obiectivele stabilite pentru perioada urmatoare.

Aceste proiecte sau previziuni trebuie cunoscute de catre utilizatori, care vor aprecia transparenta si credibilitatea informatiei unei firme.
Prezentarea bilantului in format lista accentueaza lichiditatea intreprinderii prin subtotalul active circulante nete si pune in evidenta capitalul propriu al societatii.
Elementele bilantului
Elementele bilantului sunt activele, capitalul propriu si datoriile. Reglementarile introduse prin Programul de Dezvoltare a Contabilitatii din Romania le definesc astfel:

Un activ reprezinta o resursa controlata de intreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru intreprindere. Beneficiile economice se refera la capacitatea activelor de a se transforma in numerar sau in echivalente ale numerarului (de exemplu, prin vanzare) sau de a reduce iesirile de numerar (de exemplu o noua tehnologie de productie care micsoreaza costurile).

O datorie reprezinta o obligatie actuala a intreprinderii, ce decurge din evenimente trecute si prin decontarea careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse, care incorporeaza beneficii economice. Iesirea beneficiilor economice pentru decontarea unei datorii presupune plata in numerar, transferul altor active, prestarea de servicii sau inlocuirea respectivei datorii cu o alta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.