Soare de aur topit

Trimis la data: 2006-03-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 523
Autor: Eliza
Dimensiune: 7kb
Voturi: 63
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Soare de aur topit - Este o zi călduroasă de vară. Luna s-a ofilit şi s-a ascuns după muchia unui deal. Roua dimineţii a acoperit florile dulci. Văzduhul s-a umplut de ciripit. Soare de aur topit
Soare de aur topit - Mă trezesc de dimineaţă, numai după o clipă, parcă, de somn, bag de seamă că soarele este mai harnic decât mine, căci se vedea ca s-a înălţat pe cerul albastru şi parcă , pe furiş... se uita drept în ochii mei de parcă mă orbea şi strig deodată „Nu te mai uita la mine!!!!!”.

Soare de aur topit - Şi, deşi e la început, soarele prevesteşte o adevătată zi de cuptor. Cercetez cu privirea întinderea cerurilor până în cele mai îndepartate margini ale sale. Nici o pată de nori nu pluteşte peste seninul albastru şi limepede. Soarele parcă şi-a acoperit faţa cu un nor şi parcă plănuiau ceva în încremenirea lor. Dimineaţa trece căldurosă şi sosi amiaza „ucigător de arzătoare”.

Soarele şi-a ridicat de pe faţă norul său şi, ajuns în rascrucea cerurilor îşi cumpănea, neclintit, pe albastrul şters al adâncurilor, discul său alb de lumină topit. Iar din ceruri peste pământ, ca din o sită imensă, „mâini colosale cerneau o ploaie de foc” ....şi pământul parcă era scufundat într-o „prăpastie de foc”.

Arşiţa miezului înflăcărat ale zilelor de iulie, muşcă cu dinţi de foc de pretutindeni şi îşi satura setea sa covărşitoare cu picăturile de viată ale plantelor. Şi, de pretutindeni, toate, într-un zgomot nedesluşit, parcă suspinau a uscăciune.

Codrul uriaş, ca o mână de vreascuri, se zvârcoleau neputincios şi ţipa de înăduşeală sub văpaia cavalerului cu plete blonde. Văzduhurile şi cerurile clocotesc sub soarele alb. Plouă cu foc peste natură.
Ziua este la amiază şi un aer înflăcărat a înconjurat natura. Soldaţii, nori, joacă hora pe bolta cerască alături de comandantul lor cu parul blond. Tot văzduhul este plin de cântece.

Pe întinderea albastră ca un nemărginit zafir adoarme cavalerul zilei. Cerul dispare sub insule mari de nori lăsând mantia regală să cadă sub priveliştea licuricilor care păzesc astrul nopţii.

În depărtare străluceşte un foc ca un ochi roşu de balaur ce adoarme şi clipeşte. Răsare luna. E galbenă ca obrazul unei bătrâne. Mii de ochi se holbează din nemărginita mare la LUCEAFĂRUL ceresc. Luna înflorea pe bolta cerească.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.