Soarele. Sistemul solar

Trimis la data: 2002-06-10
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 8574
Autor: Anca Duma
Dimensiune: 24kb
Voturi: 761
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De-a lungul timpului, s-au facut diferite cercetari asupra minunatelor astre ale cerului. S-a studiat Pamantul, Luna, ajungandu-se la sistemul solar si la Soare. S-au descoperit lucruri interesante, considerate de unii chiar misterioase. Voi incerca sa prezint in aceasta lucrare unele lucruri despre sistemul solar si in special, despre Soare, steaua centrala a acestuia.
Sistemul solar
Sistemul solar poate fi prezentat ca o mostra a perfectiunii cosmice, prin complexitatea, armonia si echilibrarea elementelor care-l compun.

Membrii sistemului solar
Deseori, despre sistemul solar se vorbeste ca despre o «familie». Astfel, in jurul Soarelui, se rotesc noua planete mari, situate la diferite distante de acesta.

Planetele
2.1.1. Mercur
Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, este si cea mai mica dintre planete. Ea are un relief de tip lunar, cu numeroase cratere - semne ale unei activitati vulcanice in trecut - depresiuni, ridicaturi, folii, munti nu prea inalti, atmosfera rarefianta, magnetosfera, nucleu din fier. Din cauza temperaturii si a dilatatiilor puternice, aici nu prea exista viata.

2.1.2. Venus
Venus este cel mai stralucitor corp ceresc dupa Soare si Luna. Fiind o planeta interioara orbitei terestre. Venus poate fi vazuta seara la apus si dimineata la rasarit. Privita de pe Pamant, planeta prezinta faze. Radiindu-se pe o orbita interioara celei terestre, Venus eclipseaza Soarele din cand in cand, fenomen care a permis astronomilor sa descopere o atmosfera densa in jurul ei care ii acopera fata, de unde si denumirea de “planeta cu voal”.
Dupa marime, masa si densitate, Venus este aproape geamana cu Pamantul, fapt care ii face pe satelitii din trecut sa creada ca acolo ar putea exista viata. Structura interna a Luceafarului o aminteste in multe privinte pe cea a Terrei. Suprafata Luceafarului e mai putin cutanta decat cea a Lunii, planeta are munti, podisuri, cratere de natura vulcanica. Datorita densitatii mari a atmosferei, fata planetei e mai putin cicatrizata de meteoriti, acestia arzand in atmosfera.

Venus e o planeta activa, are inosfera, insa ii lipseste magneto-sfera. In atmosfera ei au fost inregistrate descarcari electrice, dar ele sunt de natura vulcanica, iscandu-se “din senin”. Planeta este acoperita de nari dense din picaturi de acid sulfuric si de alte substante care contin sulf. Picaturile de ploaie nu coboara insa mai jos de 90 km. Din aceasta cauza, temperaturile inalte de la suprafata, se evapora. Planeta este lipsita de hidrosfera, solul ei fiind acoperit cu blocuri de roci negre ca funinginea. Presiunea la sol este de 90 ohmi, conditiile aici sunt prea vitrege pentru existenta vietii.

2.1.3. Terra
Pamantul, a treia planeta de la Soare, este singura planeta din sistemul solar care poate sustine viata. De asemenea, este singura planeta pe care o substanta exista in cele trei stari de agregare. Pamantul este extrem de dinamic, iar scoarta sa se recicleaza constant, datorita miscarii continue a platformei.

2.1.4. Marte
Marte este a doua vecina a Pamantului, este dupa Luna cel mai cercetat corp ceresc. Planeta are structura interioara similara celei a Pamantului, relieful ei se aseamana in multe privinte cu cel terestru si cu cel lunar. Se disting munti cu piscuri de pana la 29 km create de tip vulcanic, albii secate de rauri, praf mult, de culoare rosie. Pe planeta bantuie furtuni de praf, la ploi se evdentiaza doua calote de gheata stralucitoare din gaz carbonic, are activitate seismica redusa, camp magnetic mic, atmosfera rarefiata. Temperatura maxima la ecuator e de 20 grade C, forme de viata n-au fost depistate. Despre existenta unei civilizatii martiene, dupa cum se presupunea nici nu poate fi vorba.

2.1.5. Jupiter
Jupiter este cea mai mare planeta a sistemului solar. In multe privinte, ea se aseamana cu Soarele. Atmosfera planetei se intinde pana la inaltimea de 700 km si consta din hidrogen, heliu, amoniac, vapori de apa si metan. Pe suprafata planetei se evidentiaza “pata Rosie”, o zona de unde curentii atmosferici sunt foarte violenti.
Jupiter are inosfera, magnetosfera cu centuri de radiatie imposibil de strabatut pentru astronauti. Mareele cosmice au descoperit in jurul planetei mai multe inele, dispuse in benzi paralele cu planul ecuatorial. Jupiter are multi sateliti, unii mai mari decat planeta Mercur.

2.1.6. Saturn
Saturn consta din 85% hidrogen, iar miezul ei este posibil pietros. Imposibilul ei exterior este alcatuit din hidrogen in forma de picaturi de ploaie. Saturn se evidentiaza prin mii de inele; satelitul sau Titan are o atmosfera densa din azot, metan, amoniac si presiunea la suprafata fiind de 1,5 atm.
Saturn are 18 sateliti alcatuiti in mare parte din apa, ceea ce probeaza ca, in timpul formarii planetei in imprejurimile sale, temperatura era scazuta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.