Sobieski si romanii - C.Negruzzi

Trimis la data: 2005-05-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 8271
Autor: Corina Brancoveanu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1836
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
C. Negruzzi este creatorul nuvelei istorice în literatura română . Inspirându-se din trecutul nostru istoric C. Negruzzi înfăţişează o pagină de glorie din lupta poporului nostru pentru libertate naţională petrecută la sfârşitul secolului al XVII -lea , asediul cetăţii Neamţului de către oastea polonă şi rezistenţa îndârjită timp de 5 zile a plăieşilor moldoveni.
SOBIESKI ŞI ROMÂNII
DE C. NEGRUZZI

C. Negruzzi este creatorul nuvelei istorice în literatura română .
Inspirându-se din trecutul nostru istoric C. Negruzzi înfăţişează o pagină de glorie din lupta poporului nostru pentru libertate naţională petrecută la sfârşitul secolului al XVII -lea , asediul cetăţii Neamţului de către oastea polonă şi rezistenţa îndârjită timp de 5 zile a plăieşilor moldoveni .
În expoziţia operei Negruzzi precizează : ,, Pe drumul ce duce către cetatea Neamţului , pe la sfârşitul lui septemvrie 1686 se vedea o oaste mergând ". Acesta este oastea poloneză în fruntea căreia se aflau trei ofiţeri : ,,unul în floarea vârstei posomorât , gânditor" şi necăjită , aceste este însuşi Ion Sobieski , regele Poloniei şi doi mai bătrâni : hatmanii Iablonovski şi Potoţki .
Tot în expoziţie atenţia scriitorului se îndreaptă asupra armatei polone . În amestecul de ,,trăsuri , bagaje , pedestrăşi", oamenii înaintau ,, amestecaţi în neregulă cu steagurile strânse cu capul plecat, cu armele răsturnate , cu întristarea pe faţă şi cu durerea în inimă". Totul sugerează decăderea , nu se află nimic din fastul unei armate renumite .
Revenind la personaje autorul precizează motivul supărării vestitului rege : fusese nevoit pentru a doua oară a da pas turcilor , a se retrage dinaintea tătarilor şi a moldovenilor .
În drumul lor spre ţară polonezii întâlnesc în cale cetatea Neamţului ,,înălţându-se trufaşă pe sprânceana dealului" care-i
aprinde-n suflet regelui dorinţa de a o cuceri , crezând după spusele lui Potoţki că ,la vreme de râzboi , aici domnii moldovei obişnuiesc a-şi aduce averile lor . Acest fapt important constituie intriga deoarece el va determina desfăşurarea întregii acţiuni viitoare .
În desfăşurarea acţiunii autorul îi prezintă mai întâi pe cei nouăsprezece plăieşi din cetate care sub conducerea bătrânului se pregătesc de rezistenţă îndată ce-i zăresc pe polonezi.
Ei zăvoresc porţile , grămădesc bolovanii pe ziduri şi iau poziţia de tragere .
Urmează solia poloneză care le cere plăieşilor să închine cetatea necondiţionat împreună ,,cu toate averile şi merindele" care sunt în ea , ameninţând garnizoana cu moartea în cazul în care se vor împotrivi .
Solia regelui polon bătrânul plăieş îi răspunde dârz şi firesc şi respinge categoric şi demn pretenţiile polonezilor .
Tot în desfăşurarea acţiunii este înfăţişată lupta dintre cele două tabere inegale numeric reprezentând totodată două concepţii diferite : puterea străină , cotropitoare , dornică de glorie şi tăria de nebănuit a unei armate de oameni care-şi asumă conştient sacrificiul pentru a apăra cu preţul vieţii ceea ce le aparţine de drept.

După 5 zile de rezistenţă eroică cei nouă plăieşi rămaşi în viaţă sunt nevoiţi să închine cetatea din lipsă de merinde şi muniţii însă cu condiţia de a fi lăsaţi liberi şi să se ducă unde vor voii .
Îndată acţiunea atinge punctul culminant . Văzând numărul mic de moldoveni regele se supără şi nemaisuportând această nouă ofensă , o adevărată umilinţă , hotărăşte să-i spânzure şi ordonă îndeplinirea poruncii .
În deznodământ la intervenţia hatmanului Iablonovski ii aminteşte regelui de făgăduinţa dată precizănd că plăieşii ,,n-au făcut decât datoria lor , datorie patriotică şi vrednică de toată lauda".
,,Ca deşteptat din somn" Sobieski , după ce mulţumeşte hatmanului său , îi eliberează pe români având cuvinte de laudă pentru fapta lor vitejească . Luându-şi răniţii plăieşii pleacă spre munţi în timp ce oastea coboară încet luându-şi drumul spre ţară . Numai cetatea rămâne pustie ,,ca un schelet de uriaş" purtând pe ziduri urmele luptei aprige . Rămânâd ca o dovadă să înfrunte veacurile ca un simbol al statorniciei neamului nostru a poporului nostru .
O astfel de operă epică în proză cu întindere mai mare şi cu o acţiune mai completă decât a schiţei, care cuprinde o succesiune de episoade prezentate progresiv şi la care participă un număr mai mare de personaje se numeşte nuvelă .Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.