Sobieski si romanii - argumentare ca e nuvela

Trimis la data: 2017-01-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 13265
Autor: Carianna
Dimensiune: 7kb
Voturi: 2127
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece nuvela este o creatie ce apartine genului epic, in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje.
In comparatie cu schita, care are o actiune lineara, actiunea din “Sobiesk si romanii” se desfasoara pe un plan dezvoltat (“pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu”, ”in cetate “, ”in curtea cetatii”). Nuvela cuprinde o succesiune de episoade ceea ce aflam si din definitia nuvelei.

Expozitiune: descrierea armatei ”pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu”

Intriga: discutia dintre Sobieski, Pototki si Iablonovski despre cucerirea cetatii si razbunarea pe Cantemir.

Desfasurarea actiunii: in cele 4 zile cat a tinut lupta plaiesii isi aparau tara cu darzenie chiar daca pierdeau multi soldati.

Punctul culminant: Sobieski porunceste spanzurarea plaiesilor care n-au nici o vina ca si-au aparat tara cu pretul vietii.

Deznodamantul: Sobieski ii lasa slobozi pe plaiesi si le da cate 50 de sloti la fiecare.

Daca in schita personajele sunt putine si nu se fac incursiuni in trecutul fiecaruia, “Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece are multe personaje (Sobieski, Pototki, Iablonovski, oastea polona, plaiesii si batranul plaies).

Personajele sunt prezentate in diferite situatii avand un comportament variat. De exemplu Sobieski a fost la inceput orgolios, vrand sa invinga cu orice pret oastea plaiesilor, dupa care devine furios la vederea celor 9 plaiesi care au iesit din cetate, iar la sfarsit trebuie sa recunoasca intelepciunea hatmanului sau, Iablonovski.

“Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece timpul si locul sunt bine precizate: septembrie 1686, pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu. Actiunea este de lunga durata (aproximativ 5 zile), contrar actiunii din schita care se desfasoara pe durata a cateva ore.

Pornind de la definitia nuvelei si argumentand fiecare trasatura in parte observam ca “Sobieski si romanii” este o nuvela.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.