Sobieski si romanii

Trimis la data: 2007-07-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 3311
Autor: Mihai Istrate
Dimensiune: 8kb
Voturi: 848
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Expoziţiunea fixeaza momentul istoric “pe la sfarsitul lui septembrie 1686 “-si locul actiunii –“drumul ce duce catre cetatea Neamtu”-în imediata apropiere a fortareţei .Descriera primului personaj coloectiv al naratiunii, “oastea polonă”, se face prin multe arhaisme, ceea ce introduce cititorul în atmosfera epocii.Polonezii sunt prezentati gradat si în mişcare “un trup de lanceri deschidea marşa”, o ceata de ofiteri călari în fruntea carora se aflau trei “duiumul oştei” ,” şleahtă pospolită”.
Starea sufleteasca a armatei, deznădejdea ,oboseala şi foamea sunt redate printr-o însiruire de epitete:”cu steagurile stranse”,”cu capul plecat”,cu întristarea pe faţă şi cu durerea în inimă.
În fruntea lor se aflau hatmanii Iablonovski ,Potoţki,si regele Ian Sobieski,care era deosebit de frământat, deoarece fusese rănit în orgoliul sau de cuceritor de rezistenţa hotarâtă a moldovenilor care-i vlăguiau armata, distrugand totul în calea lor.
Intriga nuvelei o constituie aparitia cetatii Neamţ in fata ostirii polone si hotararea regelui de a o cuceri.
Acum se înfrunta două pozitii .Hatmanul Iablonovski îşi sfatuieste regele sa nu atace si sa-şi continuie drumul iar celălat Potoţki linguşitor, stimuleza orgoliul regelui încurajandu-l.

Centrul nuvelei, desfasurarea actiunii, îl constituie atacul asupra cetatii si lupta ce se da între poloni si moldoveni.Se schimba si perspectiva din exterior în interiorul cetatii, unde se afla optsprezece plaiesii –personaj colectiv –care înlocuiesc garnizoana trimisa la Falcii, in tabara lui Cantemir, carora li se adauga un al nouasprezecelea plaies, proaspat întors de la Iaşi, unde fusese sa “iscodeasca”.În timp ce ultimul venit povestete ca lesii au luat drumul Cotnarului, se aude buciumul stajerului care anunta sosirea unei marii armate. În ciuda mijloacelor reduse de aparare, pe care unul dintre tineri încearca sa-l evidentieze, ,batranul”de care se videa că asculta toti” hotaraste rapid apararea cetatii:”Sa nu zica leahul ca au intrat într-o cetate românească ca intr-o tarina pustie “.

Solul polon care cere supunerea cetatii în schimbul vietii si libertatii garnizoanei este întampinat cu întelepciune si demnitate de batranul plaies, care refuza propunerea si îsi exprima cu fermitate hotarîrea de a o apara: “ Cetatea n-avem de gand sa i-o dam cu una cu doua..Tot ce-i putem da este plumbul din puşce pe care i-l vom trimite de pe ziduri fara a se ostenii sa intre in cetate”.Lupta înversunata, care dureaza patru zile, aduce pierderi în ambele tabere si, deoarece ramasesera fara munitii si merinde, plaiesii hotarasc sa închine cetatea cu “tocmeala”,adica sa fie lasati sa plece unde vor ei .Acceptînd conditiile romînilor, a doua zi cand lesii au vazut iesind din cetate sase plaiesi, care purtau în spate trei raniti.

Îndată acţiunea atinge punctul culminant . Văzând numărul mic de moldoveni regele se supără şi nemaisuportând această nouă ofensă , o adevărată umilinţă , hotărăşte să-i spânzure şi ordonă îndeplinirea poruncii .
În deznodământ la intervenţia hatmanului Iablonovski ii aminteşte regelui de făgăduinţa dată precizănd că plăieşii ,,n-au făcut decât datoria lor , datorie patriotică şi vrednică de toată lauda". Vazand acestea regele le cruta viata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.