Social-democratia

Trimis la data: 2015-04-03
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_S
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ceea ce au remarcat toti socialistii a fost faptul ca proletriatul si burghezia sunt clasele eminamente urbane, clase care isi construiesc un habitat total diferit de cel natural. Iar elementul urban creeaza capacitatea de coagulare rapida si de actiune politica de proportii, elemente necunoscute pana la acea data. Din acest motiv, proletariatul a fost inteles ca potentialul element transformator al societatii capitaliste a carei viteza, imoralitate si cupiditate ii inspaimanta pe majoriatea intelectualilor care nu isi mai gaseau rostul in noua societate.
Iluminismul german, si in special linia deschisa de Immanuel Kant, lasa liberaideea optimista a unei umanitati morale, mult mai libere si mai fericite datorita educatiei si culturii. Dar, remarcau socialistii, lumea in care traiau ei era mai urata decat cea dinanite, caci, in ciuda inventiilor si dezvoltarii, saracia era mai intinsa si mai vizibila.

Cei care munceau erau cei mai saraci si asta ii dezumaniza, lasandu-i indiferenti in fata culturii si moralei, or in aceste conditii fericirea prin cultura nu mai era posibila. De aceea
primii socialisti (si in special Auguste Comte) doreau o alianta intre muncitori si intelectuali indreptata impotriva capitalismului gregar si imoral. Dar solutiile propuse de erau evident utopice, nereusind sa creeze o perspectiva pertinenta asupra viitorului, propunandu-si mai degraba o lupta morala si intelectuala impotriva burgheziei decat o actiune directa si fundamnetata ideologic, asa cum a facut marxismul.

Remarcabila in acest context este multitudinea de oferte revolutionare puse la dispozitia proletariatului de catre intelectuali, iar numarul de curente socialiste sau anarhiste aflate in competitie a si condus la o slabiciune de fond a unui socialism organizat. Incercarea de organizare a unei miscari socialiste coerente s-a lovit de la bun inceput de contradictiile existente in anul miscarii, cat si de ambiguitatea initiala dintre anarhismul colectivist si socialism, ambele fiind miscari revolutionare.

Graba cu care anarhismul isi propunea distrugerea statului si distrugerea a tot ceea ce exista deja, ca fiind contaminat cu spiritul societatii capitaliste a produs reactii de respingere si sentimentul revenirii utopismului. De aceea Marx s-a luptat extrem de mult pentru a-l elimina pe Bakunin din International I-a socialista, tocmai pentru a se delimita de anarhism.O a doua disensiune a aparut din cauza problemei nationale. Alaturi de marxism in procesul de organizare a proletriatului au existat mai multe miscari, dintre care s-a detasat lassalismul, o miscare initiata si condusa de Ferdinand Lassale (1825-1864).

Lassale a fondat Partidul Muncitoresc German Unit (1863), partid care se dorea a fi mai degraba expresia activitatii politice a sindicatelor industriale, decat a unei ideologii socialiste. Lassale era adeptul tezei conform careia muncitorii din fiecare tara trebuie sa isi gaseasca propriul drum spre socialism, pentru ca, pe de o parte, realitatile economice si industriale din fiecare tara difera, si pe de alta parte tacticile politice ale muncitorilor dintr-o tara nu se potrivesc cu cele ale celor din alta tara. Mai mult, Lassale era mult mai etatist decat Marx, considerand ca si in perioada socialista rolul conducator al reformelor sociale trebuie sa revina tot statului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.