Socializarea

Trimis la data: 2009-09-08
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 1
Autor: Matache Georgiana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Socializare este un proces foarte complex, ce presupune multiple interactiuni intre individ, in calitate de socializat si societate, in calitate de socializator. Din perspectiva societatii, socializarea este procesul de patrundere a noi indivizi intr-un mod organizat de viata ti intr-o traditie culturala stabilita. Din perspectiva individului, socializarea este un proces prin care animalul uman devine fiinta umana si dobandeste un sine. Socializare incepe din copilarie, continua de-a lungul vietii oamenilor si consta in invatarea modului de viata din societatea si din grupurile din care face parte individul.

Referate similare:

Prin procesul de socializare, societatea exercita o putere considerabila asupra noilor membri pe care ii invata cum ar trebui sa se comporte. In formarea comportamentului intervin doua influente puternice: ereditatea si mediul social. Adeptii influentei "naturale" sustin: comportamentul uman este produsul ereditatii persoanei, ereditate cu care este inzestrat la nastere si care se afla in afara controlului uman.

Conform acestui punct de vedere multe dintre caracteristicile, abilitatile si trasaturile de personalitate sunt dictate de "echipamentul" nostru biologic, de inteligenta innascuta, de structura hormonala. Cei care sustin prioritatea mediului social asupra ereditatii arata ca fiinta umana este adaptabila si flexibila, iar comportamentul sau este determinat de invatare si de contactele sociale din cadrul lungului proces de maturizare.

Filozoful John Locke sustine ca fiinta umana se naste "tabula rasa", fara nici o capacitate de intelegere si cunoastere. El afirma ca oamenii au putine limite biologice impuse, iar comportamentul si abilitatile sunt rezultatul invatarii din cadrul procesului de socializare. Fara a diminua importanta ereditatii, trebuie precizat ca in viata noastra si, mai ales in primii ani de viata, contactul cu ceilalti membri ai societatii este vital. Interactiunea sociala din aceasta perioada de viata este esentiala pentru dezvoltarea normala din punct de vedere biologic, psihic si social.

Fara socializare, disponibilitatea omului de a folosi si crea semne si simboluri ramane nerealizata. Capacitatea omului de a invata este direct legata de capacitatea lui pentru limbaj. In calitatea sa de vehicul pentru cunostinte si atitudini, limbajul este factorul cheie in crearea societatii umane. El face posibila depasirea granitelor limitate ale biologicului pur, comunicarea ideilor, interactiunea simbolica de care depinde societatea umana. Acest punct de vedere este puternic sustinut de studii efectuate asupra copiilor lipsiti de contactul uman.

Contactele umane si afectiunea au rol deosebit in invatarea comportamentului uman. Lipsa acestora face ca un copil sa nu poata invata elementele rudimentare ale comportamentului uman, dezvoltarea sa fiind incetinita pentru totdeauna. Socializarea poate fi definita ca un proces de comunicare interactiva a valorilor, normelor si metodelor de comportament specifice unui grup sau unei societati, desfasurat in evolutia individului pe parcursul intregii sale vieti.

Socializarea este realizata in modalitati diferite, de oameni diferiti si intr-o varietate de contexte sociale. Socializarea poate fi deliberata sau neintentionata, formala sau informala. Socializarea poate fi facuta in beneficiul celui ce urmeaza a fi socializat sau in beneficiul socializatorului; deci cele doua interese pot fi compatibile sau opuse.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.