Societatea cucerita de comunicare

Trimis la data: 2006-11-29 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Allan Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Societatea cucerita de comunicare - În ultimul timp, începand de la instaurarea televiziunii de masa, suntem martorii unei extraordinare prevalente a practicilor de comunicare în toate domeniile societatii, precum si la o dezvoltare exuberanta si multivoca a tehnicilor si tehnologiilor de comunicare. Cartea profesorului francez Bernard Miège, Societatea cucerita de comunicare se vrea a fi o topologie a unui nou spatiu care s-a impus si se impune devansand previziunile si sistematizarile teoretice.

Cartea, formata din doua studii, scrise la o distanta de opt ani, primul în 1989, analizeaza o gama larga de probleme cu care societatea contemporana se confrunta, de la reglementarile europene, comunicarea la nivelul comunitatilor locale, noua fata a economiei mondiale sau restructurarea educatiei, si, datorita discontinuitatii temporale a celor doua studii, permite atat o privire sincronica, precum si una diacronica, a problemelor studiate.

Autorul îsi începe demersul prin distantarea de „interpretarile «generalizante»” si prin propunerea metodei unei onestitati conceptuale care sa nu se hazardeze în teorii ultime si neverificabile, sesizand faptul ca pluralitatea noii paradigme se opune „ambitiei de a cuprinde toata comunicarea, plecand de la o problema limitata” (pg 17). Primele doua capitole ale studiului scris în 1987, „Logici sociale”, se ocupa de analizarea structurii productiei si a consumului într-o societate care îsi deplaseaza focalizarea de la producerea în serie a obiectelor, societatea industriala, la informatie si cultura, societatea comunicarii generalizate.

Însa folosirea acestui ultim atribut nu trebuie sa ne însele, caci discursul despre generalizarea comunicarii este constituit pe o carenta salvatoare, aceea de a nu mai permite totalizari. Ca prim exemplu poate fi data individualizarea practicilor culturale, care face ca studierea comunicarii de masa apartinand marilor corporatii media, a comunicarii individuale si a practicilor personalizate (în special, pe grupuri) sa nu se mai subsumeze aceleiasi teorii, la fel cum în fizica contemporana nu mai exista un acelasi model pentru toate nivelele realitatii studiate.

Logicile diferitelor discursuri ale comunicarii difera în functie de structura sociala în care se inoculeaza si pe care o modifica. Studiind aceste discursuri la nivelul muncii, Bernard Miège afirma ca frontiera dintre distractii si munca se sterge prin redistribuirea timpului afectat acestora, datorita folosirii acelorasi mijloace atat în procesul de productie, cat si în comunicarea lucrativa si cea personala. De asemenea, si cultura sufera aceasta deplasare gravitationala spre distractie, datorita audio-vizualizarii, a mediatizarii si a personalizarii consumului cultural.

Analizele asupra economiei din cel de-al doilea capitol, „Stimularea întreprinderilor”, dupa ce pun în evidenta dezvoltarea puternica a unei comunicari de întreprindere (audiovizual de întreprindere) formulata în termenii fictiunii, ce face apel la simbolismul cultural, indica o tendinta ce se recunoaste în multe industrii, prin care procesul de productie e pus în subordinea comunicarii. Productia trece de la modelul fordist, acela care, punand pe prim plan productia si eficacitatea indivizilor de a produce, creeaza stocuri carora le asigura ulterior o piata de desfacere, la modelul japonez kan-ban în care munca nu se mai structureaza dinspre amonte înspre aval, ci productia este dirijata de catre departamentul de relatii publice si vanzari, în sensul în care se produce doar ceea ce deja s-a vandut sau ceea ce relatiile publice au stabilit ca directie spre care se va orienta consumul.

„Rationalizarea muncii face un pas înainte: dupa ce taylorismul a combatut pierderile de timp ale oamenilor, pierderile de materiale si de produse intermediare sunt tinta kan-ban-ului japonez” (pg 46) Aceasta noua structura a productiei se împleteste cu faza actuala a unui proces ce subîntinde istoria economica a umanitatii, acela al dematerializarii, al virtualizarii, unitatilor simbolice de schimb: astfel, de la obiecte valoroase prin ele însele, cum ar fi mici bucati de metale rare, la moneda batuta din metale rare, la bancnote ce au doar o valoare scriptica si relativa la piata în care sunt acceptate, s-a trecut la moneda electronica, ce afecteaza si este afectata de „«punerea în retea» a schimburilor comerciale” (pg 46), încat se observa autonomizarea financiarului ca sfera de sine statatoare a economicului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.