Societatea si talentele

Trimis la data: 2014-01-08
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
CRONOS: Domnule Doga, pana la sfarsitul anului mai sunt doar cateva zile, iar dumneavoastra plecati la Moscova. De ce n-ati ramas sa sarbatoriti Revelionul acasa?
Eugen Doga: In cele cateva zile ramase, se pot face inca multe lucruri. Daca n-as pleca, nu as mai avea posibilitate sa revin. E o chestie cam moldoveneasca - "acasa". Pentru mine, casa este lumea spirituala pe care am reusit s-o cuceresc. De la Moscova, mai fac o vizita la Baku, dupa care ma intorc iarasi in capitala Rusiei pentru ca, revenit la Chisinau, sa nimeresc, direct din avion, la premiera baletului.
CRONOS: Viata culturala a societatii noastre s-a desfasurat in 2007 sub semnul Anului Eugen Doga. Daca faceti o totalizare, sunteti multumit de evenimentele programate cu acest prilej si de felul in care au fost realizate acestea? E. D.: Nu am de gand sa-mi termin activitatea cu Anul Doga. Se va termina numai "masura", dupa cum le place unora sa numeasca acest frumos program, care as dori sa nu se mai sfarseasca niciodata. Si totusi, Anul Eugen Doga se incheie cu frumoase realizari - volumul enciclopedic al Academiei de Stiinte a Moldovei "Eugen Doga - compozitor, academician",

"Ileocuereuiul dinnudc, cec acdnoreuir˙ ndcdreu adlelic" (Moscova), "Meditatii pe portativ" (Bucuresti), pliantele "Eugen Doga in do major" (Chisinau), "A clderel eaiialice" (Sankt Petersburg), doua CD-uri ce contin 12 ore de muzica. Dar cel mai important e ca am avut multe concerte - la Chisinau, Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Biskek, Zurich, Iasi. O deosebita placere mi-au facut intalnirile cu studentii de la Academia de Muzica si cu cei de la Liceul "Stefan Neaga", unde am invatat si eu muzica...CRONOS: Daca ati avut o mare surpriza in Anul Eugen Doga, care a fost ea?

E. D.: Surpriza s-a produs in momentul in care am vazut un pian cu coada in salonul meu de muzica - un Forster, la care m-am asezat si am cantat imediat. Era data de 2 martie, la sezatoarea muzicala devenita traditionala in acest salon, dupa ziua mea de nastere. In cazul acesta, conducerea de varf a republicii s-a tinut de cuvant... O alta surpriza mare a fost sa vad ca publicul nu m-a uitat - acel de acasa, dar si cel de prin alte parti.CRONOS: Eugen Doga, Emil Loteanu, Ion Druta, Ion Ungureanu sunt personalitati care au inviorat viata culturala a Moscovei. Azi, cine dintre basarabeni ar putea completa cu spectatori sali din capitala Rusiei?

E. D.: Acum, lucrurile artistice nu mai depind de geografie sau de genetica. De altfel, si inainte trebuia sa concurezi mereu, ca sa obtii ceva in acea tara imensa. Mai e ceva: daca apesi pe strune slab, lumea nu te aude, daca apesi prea tare - strunele se rup. E greu sa razbati de unul singur in lume. Avem foarte multe talente, care merita o alta soarta, mai fericita. In aceasta viata de piata, cred ca principalul manager in domeniul culturii ar trebui sa fie statul, cu toate parghiile sale administrative, caci avem un potential spiritual enorm. Noi, de la o vreme, facem zazanie numai cu vinul si cu patlagelele. Dar cu astea n-ai s-o duci mult...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.