Societatile comerciale

Trimis la data: 2005-05-23 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Mahaiu Gijvreanu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Societatile comerciale au origini strãvechi, ele îşi trag geneza din îndepãrtata antichitate, primele norme juridice care au reglementat instituþia juridical a societãtilor într-o formă rudimentară dar adecvată modului de producţie sclavagist fiind echitate acum patru mii de ani.

Societatile comerciale - Pe masură ce societatea omenească s-a dezvoltat, iar nevoile economice şi sociale au crescut, oamenii şi-au dat seama că energiile individuale, oricât de mari ar fi ele, nu mai erau suficiente pentru satisfacerea acestor nevoi. O acţiune individuală indiferent de mărimea resurselor de muncă şi financiare ale întreprinzătorului, nu mai poate face faţă unor activităţi economice de amploare.

În aceste condiţii s-a născuticeea cooperării între mai mulţi întreprinzători, care să realizeze împreună astfel de activităţi. Această idee şi-a găsit expresia, pe planul dreptului. În conceptul de societate comercială, care implică asocierea a două sau a mai multor persoane cu punerea în comun a unor resurse în vederea desfăşurarii unei activităţi economice şi împărţirea beneficiilor rezultate.

Pentru aşi împlini rolul său economic, societatea comercială a fost concepută ca un organism autonom, căruia legea i-a conferit personalitate juridică.

La început au apărut colectivităţi restrânse, formate din câteva persoane, care puneau în comun bunurile şi priceperea lor, în vederea realizării unei afaceri. Mai târziu prin perfecţionarea tehnicii juridice au apărut colectivităţi mult mai mari cu sute sau chiar mii de persoane necunoscute între ele care prin capitalurile lor contribuiau la realizarea unor mari afaceri. Asemenea grupări de persoane şi capitaluri au făcut posibile marile realizări ale veacului al XX-lea cum sunt: Canalul de Suez, Canalul Panama, etc.

Societăţile comerciale au contribuit la dezvoltarea maşinismului şi camunicaţiilor care au permis extinderea pieţelor cu toate consecinţele benefice asupra civilizaţiei moderne. În dreptul român, în perioada antică, societatea era de mai multe feluri:
- societatea tuturor bunurilor prezentate şi viitoare ale asociaţilor (societas omnium bonorum);
- societatea care are ca obirct un singur lucru (societas unius rei);
- socitatea a cărui bun îl formau veniturile (societas questus);

Acestea erau lipsite de personalitate juridică. În perioada evului mediu, mai exact în sec. al XII-lea în republicile italiene Geneva, Florenţa şi Vveneţia, comerţul terestru şi maritim au cunoscut o mare înflorire. Comerciantii foloseau contractul de commendă, în temeiul căruia o persoană numită commendator încredinţează unei alte persoane numite tractor o sumă de bani ori o cantitate de mărfuri pentru a face comerţ cu alte ţări iar beneficiile să fie împărţite între ei.

În Franţa a fost folosit sub numele de contract de command. Pentru prima dată, prin ordonanţa lui Ludovic al XIV-lea privind comerţul terestru din 1673 apare denumirea de societate în comandită. În sec. al XVII-lea apar primele societăţi pe acţiuni, fiind rezultat al expansiunilor coloniale ale multor ţări ca: Olanda, Anglia şi Franţa. Riscurile asociaţilor erau limitate la contribuţiile lor la formarea patrimoniului companiei.

În perioada modernă prima reglementare sistematică şi cuprinzătoare a societăţilor comerciale a reprezintă Codul Comercial francez din 1807, conţinând dispoziţii privind formele de societate existente în activitatea comercială şi anume: societatea sub nume de société generale fiind consacrată sub numele de societate în nume colectiv; societatea în comandită şi societatea anonimă (cu cele două forme: societatea pe acţiuni şi societatea în comandită pe acţiuni).

În cursul secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, societăţile comerciale au cunoscut o mare dezvoltare. La sfârşitul secolului al XX-lea nevoile practicii comerciale au impus crearea unei forme noi de societate comercială şi anume societatea cu răspundere limitată, fiind reglementată, pentru prima oară în Germania în 1892, unde a fost preluată şi reglementată în Franţa în 1925 şi apoi în alte ţări.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.