Societatile de asigurare

Trimis la data: 2014-07-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: roxaroxa16 Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Indiferent de forma de proprietate societatile de asigurare, isi desfasoara activitatea potrivit legii, urmarind realizarea de profit. Aceste societati sunt obligate sa se incadreze in prevederile legale referitoare la: marimea capitalului social minim subscris si varsat, marimea obligatiilor pe care si le pot asuma; rezervele de prime si/sau de daune pe care trebuie sa le constituie; modul de tinere a evidentei activitatii desfasurate; forma bilantului si a contului de profit si pierdere care trebuie intocmite si publicate. Societatile in cauza trebuie sa respecte avizele si normele institutiilor de stat insarcinate cu supravegherea asigurarilor.
Referate similare: Nu exista referate similare

Selectia riscurilor constituie un principiu de baza, de respectarea caruia depinde buna desfasurare a activitatii de asigurare. Astfel, pentru ca un asigurator sa-si poata desfasura activitatea in conditii cat mai apropiate de cele stabilite in urma unor observatii statistice si a calculelor matematice efectuate pe baza acestora pentru determinarea nivelului primelor de asigurare, trebuie sa excluda orice posibilitate de a prelua riscuri care sa-i fie total nefavorabile. Drept urmare, asiguratorii se preocupa sa selecteze riscurile pe care le acopera prin asigurare in ideea de a le elimina pe cele cu producere certa si pe cele cu posibilitate mare de producere.

Orice asigurator este si trebuie sa fie interesat in realizarea selectiei riscurilor, fiindca aceasta da stabilitate operatiunilor de asigurare. Daca selectia poate avea loc, atunci acestea, in afara influentei negative asupra echilibrului financiar, poate conduce la diminuarea spiritului de prevedere al diferitelor categorii de persoane fizice si juridice, deoarece acestea ar fi tentate sa incheie asigurari numai in situatii critice. De asemenea, selectia ar duce la practicarea unor tarife de prime mari care ar actiona impotriva dezvoltarii asigurarilor facultative.

Cu privire la conceptul de capital, unii cercetatori il considera o categorie economica cu caracter istoric. Primele forme de manifestare ale capitalului au fost sub forma capitalului comercial ce au contribuit la dezvoltarea comertului cu marfuri si apoi sub forma capitalului camataresc reflectat prin "comertul cu bani" purtatori de dobanda. Capitalul poate fi fizic sau banesc, fix sau circulant, social sau propriu si este definit ca "stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor".

Procesul economic al asigurarilor presupune prezenta unor parghii de formare a capitalului, denumite resurse. Prin resurse se intelege rezerva de mijloace susceptibile de a fi valorificate intr-o imprejurare data. In urma unor analize, se disting cele doua caracteristici care dau sens capitalului, miscarea si valoarea.
Din punctul de vedere al modului sau de formare, capitalul social denumit si capital nominal reprezinta expresia valorica a sumei, aporturilor individuale ale asociatilor unei societati.

In structura sa regasim capital propriu si capital imprumutat. Societatile de asigurare de regula nu apeleaza la capital imprumutat. Capitalul propriu este compus din capital social, prime legate de capital, diferente de reevaluare, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului, subventiile si rezervele. Capitalul a mai fost definit ca "bogatia mobiliara acumulata" pe care intreprinzatorii o regasesc in productie.

Capitalul trebuie sa produca un profit anual normal, constituit dintr-o anumita cantitate de bani sau bunuri. Capitalul financiar este sinonim cu activele nete/capitalurile proprii, fiind definit in termenii unitatilor monetare nominale. Capitalul fizic este privit ca si capacitate de exploatare in termenii capacitatii productive.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.