Sociologi si teoriile despre conflict elaborate de-a lungul timpului

Trimis la data: 2013-06-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: anamaria8112
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In literatura de specialitate exista o serie de definitii ale conflictului. El poate fi definit ca "un blocaj al mecanismelor normale de luare a deciziei, de felul celui in care un individ sau un grup incearca dificultati in alegerea cailor sale de actiune". (Buzarnescu, 2003). Conform "Dictionarului de sociologie" (Vlasceanu, Zamfir, 1998), conflictul este definit ca: o opozitie deschisa, lupta intre indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunitati, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte distructive asupra interactiunii sociale.
Ca termen, dupa unii autori, termenul de conflict provine din verbul latin "conflingere" care inseamna "ciocnire", "polemica", "lupta", iar dupa alti autori deriva din latinescul "conflictus" care inseamna "a tine impreuna cu forta". Conflictul social este interactiunea dintre actori (indivizi, grupuri, organizatii, etc.) unde cel putin un actor traieste cu un alt actor (alti actori) o neintelegere in gandire/ reprezentare/ perceptie si/sau sentiment si/sau vointa incat in realizare va fi prejudiciat de alt actor (alti actori). (Ken Thomas, Hugo Prein, Bruno Ruttinger). (Bogathy, 2002).

Webster's New World College Dictionary on Power CD, defineste conflictul ca fiind "un dezacord sau o coliziune acuta intre interese, idei etc., care se refera mai degraba la proces decat la rezultat" si pentru care se mai folosesc ca sinonime orice alte cuvinte generale care desemneaza bataia (fizica), lupta (de exemplu, lupta pentru existenta), cearta (in plan verbal) sau competitia (lupta pentru suprematie intr-o anumita chestiune). Dictionarul de psihologie al lui R. Doron si Francoise Parot distinge patru tipuri de conflicte: conflictul psihic, conflictul social, conflictul cognitiv si conflictul perceptiv.

Din perspectiva sociologica, in miezul celor mai diverse filozofii sociale, ca si in teoriile sociologice de ieri si de astazi, conceptul de conflict ocupa aproape intotdeauna un loc esential. El evoca in primul rand clasicele antinomii dintre integrare si ruptura, consens si dissens, stabilitate si schimbare, deoarece opozitia dintre conflict si ordine se inscrie chiar la baza sistemului social. Prin concepul de conflict se pune deopotriva problema naturii sistemului social si aceea a sociologiei insesi. Abordarea studiului conflictului reprezinta, in realitate, intr-un fel sau altul, o tentativa de explicare a logicii sistemului social.

La inceput, in abordarea conflictului au existat o serie de filozofii sociale la baza carora se afla teoriile si analizele darwinismului social, al sociobiologiei care transpun in domeniul societatii unele perspective deschise de studiul societatilor animale. Un reprezentant al acestor filozofii este Spencer considerat unul dintre principalii fondatori ai teoriei sociologice. Viziunea sa are la baza teoria darwinista ce presupune o analogie intre sistemul biologic si sistemul social, oamenii luptandu-se intre ei asemenea animalelor, construindu-si astfel o ordine printr-un conflict necrutator.

Se aplica la sistemul social principiile supravietuirii celor mai buni si ale luptei pentru existenta. In timp ce in societatea militara, statul se consacra exclusiv luptei si cuceririi, in societatea industriala el trebuie sa se multumeasca, asa cum arata Spencer in Individul impotriva statului, sa regleze actiunile individuale constitutive ale pietei. Conflictul se desfasoara in felul acesta in mod pasnic, in cadrul individualismului liberal ostil interventionalismului statal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.