Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 6.97 / 10
Downloads: 170
Autor: Ioana Nilea
Dimensiune: 20kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.1.Definirea sociologiei
Intr-un sens foarte general, termenul de sociologie este folosit pentru a desemna stiinta socialului.Termenul de sociologie provine din imbinarea a doua cuvinte, unul latin "socius" ce inseamna social si altul ce provine din limba greaca "logos" cu semnificatia - stiinta; ca urmare putem considera ca sociologia este o stiinta despre social, despre societate.
De-a lungul timpului sociologia a fost definita in diferite moduri in functie de nivelul de cunoastere si de explicare a socialului.
Filozoful pozitivist francez - Auguste Compte a folosit pentru prima data termenul de "sociologie" intr-un studiu intitulat: "Course de philosophie positive", publicat in anul 1838. In lucrarea respectiva a definit conceptul de "sociologie" ca fiind o "stiinta a societatii".
Max Weber a apreciat sociologia drept stiinta care studiaza actiunea sociala.

George Gurtvich a considerat ca "sociologia este stiinta fenomenelor sociale totale, care are drept obiect studiul global al relatiilor sociale, societatea ca integralitate de raporturi".Dimitrie Gusti a definit sociologia ca fiind "stiinta realitatilor sociale". In conceptia lui Petre Andrei "sociologia studiaza in mod obiectiv, in primul rand, existenta sociala sub aspectul ei static-structural, si apoi sub aspectul dinamic - functional al ei, aratand fazele si tipurile sociale realizate".

Pentru Traian Herseni "sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala".Dictionarul "Le Petit Larousse" defineste sociologia ca fiind disciplina care "studiaza stiintific societatile omenesti si faptele sociale". Catalin Zamfirescu si Lazar Vlasceanu in "Dictionarul de sociologie" considera ca "sociologia este o stiinta despre societate".

Din succinta trecere in revista a diferitelor definitii date sociologiei se desprind elementele fundamentale privitoare la specificitatea sa ca disciplina stiintifica.Rezulta din definitiile date ca sociologia, ca stiinta, dispune de un obiect propriu de cunoastere si anume societatea. Numai ca societatea este obiect de studiu nu doar al sociologiei , ci si al multor alte stiinte sociale.

Se naste in mod firesc intrebarea ce anume confera specificitate sociologiei? Se considera ca ceea ce deosebeste sociologia, in principal de toate celelalte stiinte sociale este perspectiva de abordare a obiectului de cercetare comun, respectiv societatea. Sociologia este stiinta care abordeaza societatea ca totalitate, ca intreg, studiind ansamblul faptelor, fenomenelor, relatiilor si proceselor sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.