Sociologia dinamica - legea celor trei stari evolutionare

Trimis la data: 2014-01-22
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
. Idealismul sociologic. 2. Regimuri istorice ale sociabilitatii. 3. Societatile militare. Sistemele de cucerire: aparate de sistematizare a existentei. 4. De la perioada fetisista la starea pozitiva. Formele sociabilitatii umane. 5. Problemele tranzitiei la stadiul "pozitiv". Clasa literatorilor sau despre puterea mediocritatii.
1. Remarcabilul profesor de istoria sociologiei care a fost Ion Ungureanu (el poate sta alaturi de celelalte doua spirite universitare care au ilustrat disciplina in perioada interbelica: E. Sperantia si T. Herseni, ca sa nu-l pomenim pe N. Bagdasar), a trasat cadrul cel mai potrivit al lecturii teoriei dinamice comte-iste.
In conceptia sa, Comte apreciaza ca exista trei asemenea "revolutii". Prima care consta in trecerea de la starea protosociala la cea sociala propriu-zisa si care se suprapune cu faza fetisista. Aceasta inaugureaza "starea teologica" a omenirii. A doua care consacra trecerea la faza metafizica si a treia in care principiile spirituale si legile stiintifice coincid: este faza pozitiva. Acestea sunt cele trei stari ale umanitatii. Fiecare dintre ele antreneaza dezvoltarea fortelor umane intr-o anumita directie.

In viziunea lui Comte, sociologia dinamica este sociologia dezvoltarii fortelor umane, adica sociologia expansiunii sociabilitatii.
Cum intre acestea - forta materiala, intelectuala, moral-afectiva - rolul preponderent revine fortei materiale, trebuie cautat factorul care confera acesteia dinamism si directie in acelasi timp. Acest factor nu putea fi decat ori forta morala (afectul), ori cea intelectuala. Forta morala poate explica dinamismul si chiar coeziunea, dar nu si directia proceselor, asa incat singura forta capabila sa intruneasca toate cele trei functii - dinamica, ordonatoare si directionala - este cea intelectuala.

Prin diferenta celor trei forte umane - materiala, morala si intelectuala - existenta este marcata, in fundamentele ei, de diversitate. Incorporarea celor trei forte in forme distincte de sociabilitate confera existentei un caracter incongruent, astfel incat ordinea sociala este afectata ori de cate ori se modifica proportia celor trei forte umane (puteri) in compozitia puterilor sociale.
Ideile asadar, "domina lumea" in sensul ca pun in miscare orientata forta materiala, care, mai departe, devine sociala gratie factorului moral.

Legile care guverneaza acest proces sunt legea celor trei stari in complementaritate cu legea intelectualizarii progresive a lumii si cu legea expansiunii sociabilitatii umane pana la deplina intrupare in istorie a Umanitatii devenite societate istorica exemplara.
Aceasta este societatea religioasa creata de obiectivarea religiei pozitive. Iata dar ca, in viziunea lui Comte, sistematizarile existentei in si prin experienta colectiva a omeniri, sunt dirijate de principii spirituale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.