Sociologia familiei

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.98 / 10
Downloads: 2
Autor: Marius Dumitru
Dimensiune: 13kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A.A. face parte dintr-o familie obişnuitã, ca marea majoritate a copiilor care trãiesc cu provocarea autismului. El s-a nãscut din doi pãrinţi sãnãtoşi care timp de 4 ani au luptat pentru a avea un copil. Pãrinţii lui au fãcut, timp de 2 ani tratamente, analize şi investigaţii care sã le permitã sã depisteze care este motivul pentru care nu puteau sã aibã copii şi, în acelaşi timp, sã descopere ce anume i-ar putea ajuta în acest sens.
În momentul în care a rãmas însãrcunatã A.I. era studentã în anul IV. Sarcina a decurs firesc, iar mamei nu i-a creat nici un fel de neplãceri. Nu au existat greţuri, vãrsãturi matinale, umflãturi ale mâinilor şi picioarelor sau apariţia de pete pe faţã sau corp. A.I. reuşind, în aceste condiţii, sã-şi susţinã examenul de licenţã care a presupus depunerea unui efort destul de mare din partea acesteia ţinând cont de faptul cã era însãrcinatã. Astfel, în momentul în care a nãscut greutatea corporalã era cu 4,5kg mai mare decât cea dinainte şi de dupã momentul sarcinii.

Naşterea a decurs fãrã nici un incident, travaliul fiind aproape inexistent, iar expulzia propriu-zisã a durat aproximativ 30 de secunde. Astfel, la naştere A.A. a avut o greutate corporalã de 3,100 kg şi 50 cm. Acest copil s-a dezvoltat ca la carte pânã la vârsta de 1,8 ani.

A luat în greutate cât a trebuit, a mâncat bine, a gângurit şi s-a comportat ca orice alt copil; nu a fost niciodatã bolnav, nu a rãcit, n-a avut colici, n-a fãcut indigestii sau boli specifice primei perioade a copilãriei, nu a fost cocoloşit de pãrinţi sau exagerat de rãsfãţat, astfel încât accepta fãrã probleme interacţiunea oricãrei alte persoane din exterior.

Treptat, însã, pãrinţii au început sã observe modificãri ale comportamentului lui, iar acest lucru a coincis cu mutarea familiei A. dintr-o garsonierã într-un apartament cu 3 camere, dintre care, evident, una a fost camera lui A.A.. La început A.A. cum prindea ocazia se furişa în camera sa pentru a se juca singur, preferând, dacã se putea sã aibe şi uşa închisã.

În acele momente pãrinţii nu au acordat foarte mare atenţie acestui aspect datoritã faptului cã nu întâmpinau obiecţii din partea copilului în cazul în care interveneau în jocul lui sau dacã îl luau în altã încãpere. Este necesar de menţionat faptul cã A.A. ar fi stat ore în şir în camera lui sã se joace singur, fãrã sã cearã apã sau mâncare şi fãrã sã parã cã l-ar deranja depunerile din scutec, însã în alte condiţii în prezenţa pãrinţilor nu ezita sã dea semne de foame, sete sau disconfort atunci când scutecul era plin.

Un alt aspect care i-a fãcut pe pãrinţi sã-şi ridice semne de întrebare a fost faptul cã nu rãspundea la nume întotdeauna. Îl strigau de 4 -5 ori şi abia apoi se întorcea spre persoana care îl striga. Iniţial pãrinţii l-au bãnuit de hipoacuzie şi s-au hotãrât sã punã în aplicare un test: tatãl se afla în cel mai îndepãrtat colţ al casei cu o zornãitoare care era preferata lui A.A. iar mama se afla cu copilul în aceeaşi camerã şi procedura a fost urmãtoarea: l-au lãsat pe A.A. sã fie prins într-un joc, dupã care l-a strigat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.