Sociologia opiniei publice

Trimis la data: 2010-11-12
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 335
Autor: Aura Zizi
Dimensiune: 14kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea analizeaza opinia publica din mai multe unghiuri de vedere: psihologic, psihosociologic, sociologic, istoric, politic, precum si unele fenomene aflate in stransa legatura cu opinia publica: zvonurile, persuasiunea, memoria sociala. Astfel, prima parte a lucrarii are un pronuntat caracter didactic. Sunt prezentate modele, concepte, puncte de vedere clasice si ilustrarea lor cu situatii desprinse din realitatea romaneasca.
Capitolul I cuprinde precizari terminologice al conceptului de "opinie publica", alaturi de un scurt istoric al fenomenului, care a cunoscut atitudini ambivalente de-a lungul timpului de la negare la afirmarea valorii sale absolute. Polemicile existente in jurul acestui fenomen, greu de definit, sunt datatoare de seama pentru valoarea lucrarii si importanta domeniului pentru cei ce incearca sa patrunda in universul stiintelor sociale.

Sunt delimitate concepte ca "opinie publica", "public", "opinie individuala", "opinie populara", "climat de opinie". Precizarile terminologice se impun, mai ales avand in vedere utilizarile improprii sau abuzive ale termenilor. Autorul leaga preocuparile pentru cunoasterea opiniei publice de aparitia si dezvoltarea sondajelor de opinie. In fapt, generalizarea sondajelor de opinie, ca principala modalitate de masurare a opiniilor si intensitatii acestora, a insemnat intrarea conceptului de opinie publica in vocabularul curent si relationarea lui cu procesul guvernarii (Bernard Hennesy, 1981).

Evolutia sondajelor de opinie in plan mondial este amplu prezentata in lucrari de specialitate. Completarea acestui istoric cu informatii despre Europa de Est, in lucrarea de fata, este binevenita. Abundenta de informatii de o parte a frontierei si lipsa lor de cealalta parte creeaza o granita artificiala in studiul opiniei publice. Prin prezentarea preocuparilor romanesti in sfera opiniei publice inainte si dupa '89, Septimiu Chelcea confera fenomenului o continuitate spatio-temporala. Ceea ce aduce cu adevarat nou lucrarea de fata este analiza opiniei publice din prisma cognitiei sociale, ca domeniu nou de interes in psihologia sociala mondiala.

Abordarea teoriilor consistentei, disonantei cognitive sau ale atribuirii circumscriu un nou perimetru de studiu al opiniei publice. Demersuri de acest gen intalnim la Elisabeth Noelle - Neuman, care in "Public Opinion - Our Social Skin"(1984) se opreste asupra rolului disonantei cognitive si perceptiei selective in studiul opiniei publice; sau la Bernard Hennesy (1981) care trateaza aspecte ale cognitiei sociale prin prisma retelelor de comunicare care se asociaza individului si mai ales prin prisma relatiei acestuia cu grupurile primare.

Orientarea studiului opiniei publice catre domeniul cognitiei sociale va genera, fara indoiala ipoteze cu grad sporit de noutate si specificitate. Profilul celor care spun "nu stiu" nu se mai defineste strict in termeni de status socio-economic, educatie si caracteristici socio-demografice ( B. Hennesy, 1981), ci in termeni de structuri de personalitate si scheme diferite de interpretare a realitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.