Sociologia tranzitiei

Trimis la data: 2007-02-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 698
Autor: Alin Traian
Dimensiune: 16kb
Voturi: 23
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologia tranzitiei
Evolutia crestin-democratiei in Romania a fost una atipica celorlalte partide de aceiasi sorginte din alte tari din Europa dar tipica pentru tarile din Europa de Sud Est, unde abia dupa 1989, a putut sa incepana perioada de dezvoltare si tranzitie a partidelor de sorginte crestin-democrata.
Sociologia tranzitiei
Perioada imediat urmatoare inseamna pentru crestin-democratia din Romania inscrierea in opozitie fata de conducerea instaurata imediat dupa 1989 si atacarea acesteia prin mijloace democratice precum marsuri de protest, meetinguri, etc. Din punct de vedere electoral crestin-democratia nu se baza asa cum in alte tari se baza pe voturile credinciosilor ( in mare majoritate catolici si protestanti ), ci pe putinele voturi ale celor care suferise in inchisarile comuniste, voturile romanilor plecati in strainatate din cauza persecutiilor politice precum si pe voturile a unei parti din “intelectualii” vremii.

Sociologia tranzitiei
In acest context se remarca un “pastor” si anume Corneliu Coposu, care isi conduce partidul spre ce urma mai tarziu si ( poate numai jertfa lui ) va putea sa ii aduca partidul pe culmile cele mai inalte ale guvernarii tarii, dara pana atunci mai era mult. In paralel incepe sa apara si sprijinul extern pentru PNTCD care era vizibil organizatiile crestin-democrate din Europa sprijina atat uman cat si financiar partidul frate din Romania.

Sociologia tranzitiei
Cu toate acestea la primele alegeri din 1990 din “duminica orbului” PNTCD inregistreaza un rezultat mai mul decat modest si anume 2,5% obtinand 12 mandate la Camera Deputatilor si 1 senator. Cu toate ca avea un program politic cu linii directoare precum : apararea proprietatatii, lupta anticomunista, dezvoltarea comunitatilor locale pe baza subsidiaritatii, etc, nu resuseste sa capteze electorat decat probabail cel amintit mai sus, care era ceva mai scolit, asta si cu “ajutorul” puterii de atunci care blama PNTCD si pe liderul sau Corneliu Coposu prin diferite mijloace specifice regimului comunist.

Sociologia tranzitiei
In acest context nu degeaba Corneliu Coposu a fost si va ramane in istoria Romania ca daca nu cel mai important printre cei mai importanti oameni politici ai tarii. La sfarsitul anului 1991 “seniorul” isi da seama ca, conducerea de atunci nu putea fi inlaturata decat cu o forta cel putin egala politic si pune bazele Conventiei Democrate, care mai tarziu va deveni Conventia Democrata din Romania – CDR.

Sociologia tranzitiei
In acest context tot mai multe forte politice si civice democrate i se alatura, iar in februarie 1992 la alegerile locale si cu un program politic modificat si aplecat catre nevevoile comunitatii, CDR castiga in majoritatea oraselor mari si in Bucuresti. Trebuie spus ca inca dupa Revolutie, electoratul PNTCD si mai tarziu al CDR era situat in mediul urban in marile orase si mai putin in mediul rural.

Sociologia tranzitiei
Alegerile Parlamentare si Prezidentiale din septembrie 1992, urmau sa scoata inca odata neputinta CDR ( asta si datorita faptului ca unele partide parasesc CDR, datorita faptului ca, candidatul CDR la Presedentia Romaniei era pe atunci cvasi necunoscutul profesor Emil Constantinescu si nu in ultimul rand mesajului politic al CDR care era orientat ca si in 1990 impotriva conducerii feseniste a tarii). In acest context CDR pierde alegerile dar castiga locuri importante in Parlament cu un procent de circa 47% si se vedea la “rasarit” “opera”, lui Cornelu Coposu, care la urmatoarele alegeri urma sa castige alegerile.

Sociologia tranzitiei
In paralel incepand chiar imediat dupa 1990, dar vizibil incepand cu sfarsitul lui 91’ fortele care conduceau Romania in frunte cu Ion Iliescu incep sa piarda multi votanti si datorita schismei dintre Petre Roman si Ion Iliescu dar si datorita lipsei reformelor si a nivelului de trai al populatiei care incepuse sa scada.

Sociologia tranzitiei
In toata ceasta perioada de dupa 1992 Conventia Democrata din Romania si putem spune principalul partid care o alcatuia PNTCD devine principala forta de opozitie, insa anul 1995 urma sa aduca si jertfa, Corneliu Coposu deceda neapucand sa isi vada visul cu ochii acela ca CDR sa castige alegerile. Asa dar crestin-democratia din Romania in starea eii de subdezvoltare pierdea principalul artizan al sau care ii pusese bazele si pe care o adusese in prim planul politicii romanesti.

Sociologia tranzitiei
In acest context dupa moartea lui Corneliu Coposu forurile de conducere ale PNTCD convoaca Congresul partidului si este ales ca Presedinte Ion Diaconescu unul dintre cei care suferise in puscariile comuniste alaturi de Corneliu Coposu.

Totodata mai putem spune ca unul din factorii negativi ai acestei perioade de dezvoltare a crestin-democratiei, este faptul ca PNTCD era privit ca un partid octogenar, avand in conducere numai persoane in varsta, unul dintre criteriile de selectie al acestora fiind si anii petrecuti in puscarie dar si varsta, ( criterii neoficiale, dar care nu dadeau sansa persoanelor mai tinere din partid sa aceeada la forurile de conducere) .

Alegerile locale, parlamentare si prezidentiale din 1996 urmau sa aduca dupa sase ani de la infiintarea CDR la putere prin principalul partid care o compunea PNTCD , si asa primul partid crestin-democrat din istoria Romaniei ajunge sa guverneze cei drept nu singur, ci alaturi de altele de sorginte liberala, etnica, si social-democrate.

Perioada dintre 1996 si 2000 urmau sa scoata in prim plan deficientele cu care s confrunta PNTCD dupa moartea lui Corneliu Coposu si anume: lipsa specialistilor in diferitele domenii, lipsa de unitate dintre membrii conducerii partidului, lipsa curajului de a lua decizii a acestora, dar si prin alte jocuri externe partidului, toate acestea conducand la sfarsitul tragic al PNTCD in 2000 pe care Iuliu Maniu il lasase cu limba de moarte lui Corneliu Coposu in inschisoare si anume “sa nu lasati partidul sa moara”, caci putem spune ca PNTCD dupa 2000 a intrat in “moarte clinica”.

A treia perioada de guvernare a PNTCD urma sa aiba si puncte forte si realizari dar si nerealizari, iar acestea din urma, echilibrand balanta in defavoarea PNTCD la alegrile din 2000, cand este socotit de catre populatie ca principal responsabil pentru guvernarea CDR. Parasit de aliatii traditionali, atacat din toate partile PNTCD iese din Parlament, cine stie pentru cat timp! Si crestin-democratia romaneasca intra in declin.

Incercarile de resuscitare a crestin-dmeocratiei dupa 2000 ( referindu-ma la PNTCD ), au esuat fie si datorita lipsei de experienta a celor care preluau conducerea fie si datorita intereselor din cadrul partidului ale diferitelor grupari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.