Sociologie politica - relatia dintre mass-media si cultura politica

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.59 / 10
Downloads: 3
Autor: Mirela
Dimensiune: 14kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Libertatea politica este legata de participarea la viata politica adica la dreptul de a fi corect informat in legatura cu problemele vietii politicie si de a actiona prin libera exprimare a opiniei.Societatea a evoluat de la o democratie participativa la o democratie „deliberativa”. Societatea de astazi este una a informatiei si datorita dezvoltarii noii tehnologii, indivizii detin mai multa informatie, examineaza argumentele si pretentiile avansate de ceilalti fara sa fie nevoie de un spatiu comun pentru exprimarea opiniilor (ca la democratia participativa).
“Prin politica, in sensul cel mai larg, se intelege un asamblu de decizii, coordonate si concentrate, care urmaresc sa atinga un obiectiv precis, adoptat de instantele responsabile ale unei colectivitati umane, cel mai adesea adoptata de stat”.

“Activitatea politica, pentru oamenii muncii si ai culturii devine, si va deveni tot mai mult, mijlocul si instrumental de eliberare si emancipare din sclavia economica si culturala a oranduirii capitaliste-imperialiste.”

“Politica – treburile cetatii in trecut, apanajul activitatii unor cercuri restranse de oameni in prezent- devine in conditiile contemporane, o problema interna a omului, o latura fundamentala a activitatii sale.”2 Calitatea democratiei intr-o tara e data de drepturile si libertatile cetatenesti. Acestea trebuiesc cladite, aparate si promovate de o baza materiala si culturala reala.

Libertatea politica este legata de participarea la viata politica adica la dreptul de a fi informat in legatura cu problemele vietii politicie si de a actiona in consecinta de cauza prin libera exprimare a opiniei si nu numai. In tarile capitaliste democratice, participarea cetatenilor la viata politica are o mare importanta in functionarea institutiilor democratice.


Societatea de astazi este o societate informatica, deci “sistemul politic al societatii informatice trebuie sa fie prin natura sa o democratie participativa, adica (sa existe) participarea directa a cetatenilor la luarea deciziilor politice, atat la nivel de stat cat si al administratiilor locale”.

Nivelul presei dintr-o societate este un indicator important pentru calitatea democratiei. Voi prezenta in continuare despre legatura presupusa intre cultura politica a jurnaistilor sau a liderilor de opinie si consumatorilor de media.

Democratie participativa vs democratie deliberative (mediata)Din punct de vedere moral se poate vorbi de un model direct, participativ al democratiei, in care “problemele care au afectat vietile oamenilor ar fi activ discutate intre ei, oricine este preocupat de o problema ar avea dreptul de a-si exprima opinia despre ea si deciziile s-ar baza pe consimtamantul ( poate chiar consensul) celor implicati”.

Acest model presupune mai intai de toate o amplasare spatio-temporala pe care indivizii sa o aiba in comun si in care sa se adune pentru a discuta probleme de interes comun.. Apoi aceasta democratie participativa, presupue un proces dialogal prin care indivizii sa poata sa-si exprime punctele de vedere, sa puna in discutie punctele celorlalti de vedere, sa se angajeze in argumentare si dezbatere, si astfel sa ajunga la o judecata formata discursiv, care sa formeze o vointa colectiva.

In prelungirea democractiei participative vine in ajutor democratia “deliberativa”. Prin “democratie deliberativa” se intelege un proces prin care cu cat indivizii detin mai multa informatie, cu atat examineaza argumentele si pretentiile avansate de ceilalti si cu atat mai mult ei au posibilitatea de a pune in discutie si de a-si modifica treptat punctele de vedere.

Principiul majoritatii asigura o baza justificativa pentru luarea deciziilor. Democratia deliberativa nu are nevoie de un spatiu comun pentru exprimarea opiniilor. Din aceasta perspectiva putem intelege ca institutiile mass-media joaca un rol special in dezvoltarea politicilor deliberative pentru ca ele sunt mijloacele principale prin care indivizii dobandesc informatie si intalnesc diferite puncte de vedere despre probleme asupra carora ei pot forma judecati rationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.