Sociologie politica

Trimis la data: 2014-09-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 214
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_F
Dimensiune: 203kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In mod normal, cand vorbim despre sociologia politica, incercand s-o definim, ne gandim automat la urmatorul gen de definitie: "sociologia politica este o ramura a sociologiei care studiaza un domeniu aparte al vietii omului, anume domeniul politicului". Este corecta o atare definitie? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa remarcam faptul generalitatii ei. Manualele de sociologie politica sunt de acord ca cel care studiaza realitatile politice ale unei societati este un cercetator de ramura, adica unul specializat intr-un anumit domeniu al realitatii sociale, ca aceasta ramura specializata a sociologiei are propriile instrumente de analiza, propriile achizitii teoretice (teorii, legi, legitati etc.); prin urmare, suntem in pragul unei noi stiinte despre om, numita sociologie politica.
Cand, alaturi de aceste elemente concrete ale domeniului de care vorbim, adaugam si preceptul aristotelian "omul este un animal politic", suntem deja incredintati ca avem dreptul sa vorbim despre o stiinta aparte, care ar avea ca domeniu de studiu tocmai acel "animal politic" de care vorbeste filosoful antic. Din punctul nostru de vedere, aceasta viziune este perfect eronata. Ea provine din tendinta actuala a spiritului uman de a defini prin excluziune anumite "domenii" ale realitatii si de a le studia ca si cand acestea ar fi separate unele de altele.

Interdisciplinaritatea devine, din acest punct de vedere, doar o tentativa fara sorti de izbanda de a reuni ceea ce initial a fost definitiv separat, cunoasterea. Impresia falsa a acestor cercetatori este ca "inventarea" unor domenii noi si concentrarea exclusiva pe acestea ar duce la o sporire a cunoasterii. Cazul sociologiei politice este relevant, alaturi de disciplinele alaturate, cum ar fi filosofia politica sau politologia. Mai nou, "analiza politica" (cu specialistii ei recunoscuti, analistii politici, intalniti peste tot), nici nu mai are ragazul de a porni de la idei spre realitate sau de la formele istorice spre cele politice, ci numai de la evenimentele cotidiene, analizate, interpretate si combinate la nesfarsit intr-o ciudata graba de a "influenta" opinia publica sau "decizia politica".

Analiza politica devine astfel un soi de comanda verbala cu vagi accente ideologice, care se vor pierde si ele curand. Caci e simptomatic faptul ca astazi nimeni, dar absolut nimeni nu mai crede in ideologiile politice, nici macar partidele care se declara adeptele lor. Sarcina noastra devine, de aceea, extrem de dificila. In conditiile in care credinta in Idee a decazut intr-o maniera atat de categorica,

trebuie sa ne lasam condusi de curentul general din jur si sa abandonam noi insine gandirea de dragul influentei de moment asupra realitatii sociale, sau trebuie, dimpotriva, sa cautam radacinile gandirii despre om ca "animal politic" si astfel sa intelegem mai bine locul pe care fiinta umana il ocupa astazi in lume? (In paranteza fie spus, interpretarea moderna a ideii de "animal politic" - zoon politikon - este ea insasi eronata, dar sintagma ca atare trebuie retinuta)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.