Sociologie rurala

Trimis la data: 2007-01-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 20
Autor: Carla Manos
Dimensiune: 13kb
Voturi: 327
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologie rurala
Pe baza unor ample studii demografice, s-a constatat că în toate ţările, în cazurile normale, vâersta între 15-50 de ani, cuprinde aproape jumatatea din populaţia totală. Simpla distribuţie a populaţiei pe grupe de vârstă, nu ne permite să afirmăm care este tipul populaţiei respective în lipsa datelor privind natalitatea, mortalitatea, şi aşa mai departe. Simpla repartiţie pe vârste nu ne permite cunoaşterea tendinţei mişcării naturale a populaţiei.
Sociologie rurala
Evoluţia populţiei mondiale
Se apreciază că acum 8-10 mii de ani când incepeau să apară primele primele forme de civilizaţie rurală, existau pe Terra, aproximativ 4milioane de locuitori. La începutul erei actuale planeta era locuită de 100-250 mil. oameni, pentru ca după 1000 de ani să se ajungă la 300 mil. La începutul existenţei speciei umane, populaţia a crescut deosebit de greu datorită condiţiilor de viaţă foarte grele. După mileniul I al erei noastre, procesul de creştere al populaţiei noastre s-a accelerat. Dacă pana-n secolul al XVII-lea, creştera anuală a fost de 30-40 milioane pe secol, după 1650 ritmul s-a accelerat, astfel incât în ultimul secol, creşterea a fost de 4,4 miliarde sau o creştere anuală de peste 70 milioane, aceasta pentru ultima jumătate de secol. După 1900, rata de creştere planetară a fost aproape explozivă.
Creştera populaţiei în viitor nu este un proces exponenţial unde se menţine un ritm constant de creştere. Totuşi în regiunile în curs de dezvoltare ratele de creştere se vor menţine foarte ridicate, vor începe să scadă în primele 2-3 decenii ale secolului actual şi este probabil să se ajungă la o stabilitate după anul 2075. Oricare va fi rata creşterii populaţiei, este foarte sigur că în regiunile care sunt în curs de dezvoltare, populaţia va creşte cu până la 100%, in timp ce pe ansamblul mondial, creşterea, până-n 2050 va fi de aproape 50%.
În prezent, s-a ajuns la situaţia ca numărul de copii să scadă. Aşa se explică tendinţa de imbătrânire a populaţiei în multe ţări europene şi de scădere aboslută a populaţiei totale, în ultimile decenii.
Sociologie rurala
Scăderea fertilităţii este principalul factor care a modificat structura de vârste, a determinat procesul de imbătrânire demografică. Aceasta din urmă s-a realizat prin modificarea bazei piramidei populaţiei şi prin aplatizarea vârfului piramidei ca urmare ca urmare reducerii mortalităţii şi respectiv, a creşterii duratei medii de viaţă.La actuala rată de fertilitate, populaţia României va continua sa scadă. De-a lungul timpurilor, multi autori au pledat pentru creşterea numerică a populaţiei ca factor esenţial al progresului societăţii omeneşti.

Evoluţia populaţiei rurale în România
Sociologie rurala
Mediul rural întruneşte 3 statute: rezidenţial, economic şi social şi se constituie 3 subpopulaţii: populaţia rurală, populaţia activă agricolă şi categoria socială
– ţărani. Populaţia rurală a României a reprezentat la recensământul din 1992
sub 46% din totalul populaţiei ţării, iar sub raport social era constituită în majoritate din populaţie neagricolă.

Sociologie rurala
Populaţia rurală
Diferenţa dintre urban şi rural este statutul economic, social şi cultural, nu doar acele 2 forme fundamentale, oraş şi sat (habitat)
Populaţia rurală cuprinde persoanele al căror domiciliu legal este comuna. Acum 4 decenii, populaţia rurală activă era aproximativ egală cu ţărănimea, unde în asemenea condiţii deosebirea dintre oraş şi sat era bine marcată, şi s-a putut acţiona independent un model cultural rural sau ţărănesc şi un model cultural urban.

Sociologie rurala
Ceea ce reţine atenţia atunci când se studiază fenomenele demograficedin prima jumătate al secolului XX din rural, este caracterul diferenţial comparativ cu urbanul al indicatorilor demografici: fertilitate, mortalitatea, nupţialitatea,
divorţialitatea. De-a lungul istoriei, populaţia rurală a reprezentat majoritatea covârşitoare a populaţiei României. La începutul secolului al XX-lea se estima ca ţăranimea reprezenta 84,5% din populaţia totală, unde mai târziu în 1930 să ajungă la
78,6%.

Sociologie rurala
Procesul de industrializare rapid de după 1970, a avut în primul rând o motivaţie ideologică. În întreaga perioadă 1948-1993, populaţia rurală a pierdut în favoarea populaţiei urbane aproximativ 9 mil. de oameni. Acest transfer uriaş pentru populaţia noastră a avut importante implicaţii şi consecinţe, pe multiple planuri. Agricultura a contribuit substanţial la creearea industriei, furnizând o parte importantă din fondul de acumulare şi resursele de muncă.

Sociologie rurala
Populaţia ocupată în agricultură din totalul populaţiei şi din populaţia rurală se menţine la un nivel foarte ridicat faţă de alte ţări din Europa.
În mediul rural este şi un segment important de populaţie cu ocupaţie anuală incompletă, unde chiar dacă nu sunt încadraţi la şomeri, sub aspectul veniturilor ei au o viaţă şi mai grea.
În România, creşterea populaţiei urbane, s-a realizat pe 3 căi:
- excedentul natural propriu;
- excedentul migratoriu;
- schimbări în împărţirea administrativă a ţării.

Sociologie rurala
Structura socio-profesională a populaţiei rurale, s-a modificat pe parcursul ultimului secol, în sensul scăderii populaţiei ocupate în agricultură şi creşterii ponderei celei neagricole. În mediul rural rata de activitate pe vărste are unele particularităţi. Atât populaţia tânără (sub 25 de ani) cât şi cea vârstnică, au grade de ocupare mult mai mari în mediu urban. Statutul socio-profesional al populaţiei ocupate în mediul rural şi în agricultură s-a modificat după 1989. Ponderea agricultorilor pe cont propriu şi familiile lor, fiind nesalariaţi, au devenit dominanţi, în timp ce înainte de 1990 populaţia ocupată în ramuri neagricole era de doar 50%.

Sociologie rurala
Doar 8,5% sunt salariaţi, din cei care lucrează în agricultură, restul de 90,4% sunt nesalariaţi. Pe măsură ce o să se dezvolte IMM-urile şi fermele agricole comericale, este foarte posibil ca numărul salariaţilor să crească, în viitor. Structura populaţiei ocupate, după nivelul de pregătire. Cei cu studii superioare din mediul rural este de 10 ori mai mic decât a celor
din urban, ceea ce înseamnă că sunt repercursiuni asupra nivelului general de dezvoltare economică şi socială.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.