Sodiul

Trimis la data: 2004-01-26 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Paula B. Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sodiul
Combinaţiile chimice ale sodiului ca clorura de sodiu sau carbonatul de sodiu sunt cunoscute încă din antichitate.Ultimul era numit de greci nitron şi de romani nitrum.Alchimiştii arabi l-au numit natron de unde, pentru elementul metalic,I s-a atribuit numele de natrium. Cuvântul de soda a fost menţionat pentru prima oară în lucrările alchimistului arab Geber de la care derivă numele de sodiu.

Sodiul
Ca metal pur,sodiul a fost obţinut pentru prima oară de Sir Humphrey Davy,în anul 1806 prin electroliza hidroxizilor de sodiu.În 1808 chimiştii francezi Gay-Lussac şi Thenard au stabilit posibilitatea obţinerii sodiului şi pe cale chimică.

Sodiul
În prezent,Sodiul se prepară pe baza electrolizei hidroxidului sau de clorurii de sodiu în stare topită.Pentru electroliza hidroxidului se foloseşte un vas de oţel cu fundul conic în care este introdusă o bară de oţel drept catod;Anodul este format dintr-un cilindru de oţel care înconjoară catodul.Între electrolizi există un alt cilindru de oţel prevăzut la partea inferioară cu o sită metalică care desparte spaţiul anodic de cel catodic.

Sodiul
Sodiul face parte din metalele cele mai răspândite în natură dar numai sub formă de combinaţii chimice.Din cauza reactivităţii lui accentuete, sodiul nu se găseşte în stare liberă în natură.În stare combinată este însă foarte răspândit reprezentând 2,54%din litosferă. Cantităţi enorme de sodiu exită sub formă de clorură de sodiu atît în apa mărilor şi oceanelor(în proporţii care variază între 0,6-3%)cât şi în pămînt unde formează zăcămintele de sare gemă. Ţara noastră dispune de importante rezerve de sare la salinele de la Ocna Mureş, Ocna Dej, Praid, Ocnele Mari, Slănic, etc. Conţinutul de clorură de sodiu în aceste zăcăminte este foarte ridicat(97-99% NaCl). Alte combinaţii de sodiu existente în natură sunt criolitul,Na3[AlF6],salpetrul de Chile(azotatul de sodiu)NaNo3,carbonatul de sodiu,Na2CO3-NaHCO3.2H2o sulfatul de sodiu,boraxul,etc.Cele mai mari cantităţi de sodiu din natură se află în silicaţi de sodiu ca:albit Na[AlSi3O8],neflin Na[AlSiO4],jadeit NaAl[Si2O6].

Sodiul este un metal moale de culoare alb-argintie,maleabil şi ductil mai uşor decât apa,cu o mare conductibilitate electrică care reprezintă circa 36% din conductivitatea argintului(metal cu cea mai înaltă conductivitate electrică).În tăietură proaspătă are luciu puternic care însă dispare imediat în contact cu aerul deoarece se acoperă cu o crustă formată din oxizi,hidroxid şi carbonat de sodiu(datorită acţiunii oxigenului,apei şi a dioxidului de carbon din atmosferă). Încălzit în aer,sodiul se aprinde şi arde cu flacără galbenă rezultând peroxid de sodiu. De asemenea,sodiul are o bună conductivitate termică,motiv pentru care se foloseşte la capetele supapelor de la motoarele de avion cu scopul de a elimina mai repede căldura formată.Un aliaj de sodiu şi potasiu se utilizează ca lichid de răcire ăn unele tipuri de reactori nucleari.

Sodiul se combină energic cu clorura formând NaCl.De asemenea,se combină cu Br,I,S,etc. Cu mercurul formează amalgamul de sodiu.Sodiul înlocuieşte H şi metalele în combinaţiile lor.Se reaminteşte reacţia violentă care are loc între sodiu şi apă.Cu alcool metilic sau alcooletilic formează un alcoxid (metoxidul,respectiv etoxidul de sodiu).Sodiul se foloseşte ca materie primă pentru fabricarea unor compuşi de sodiu:peroxid,amidură,cianură,etc;ca reducător în diferite reacţii ,în unele sinteze organice,ca deshidratant al unor dizolvanţi organici,la fabricarea tetraetilplumbului,în lămpi electrice speciale cu vapori de sodiu(datorită conductivităţii sale care asigură un randament de curent foarte mare) ,în compoziţia unor aliaje de plumb(aliaje de antifricţiunr,a unor aliaje cu potasiu,etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.